Kineser bojkottade fransk butikskedja
Den 19 april spärrade polis av gatorna som ledde till den franska ambassaden i Peking. (Foto: Getty Images)


Politiska protester har varit ovanliga i Kina efter massakerna på Himmelska fridens torg 1989. Om de förekommer är det oftast andra länder som är målet för missnöjet, såsom till exempel USA eller Japan. Denna gång är det Frankrike som har drabbats.

På grund av bojkotten mot den olympiska fackelstafetten i Frankrike har fastlandskineser börjat bojkotta den franska butikskedjan Carrefour.

På morgonen den 19 april höll omkring tio demonstranter banderoller med orden ”Håll käften Frankrike, Tibet är en del av Kina!” utanför den franska ambassaden i Peking. Samma eftermiddag fick polisen spärra av gatorna runt omkring ambassaden.

Enligt Japans Kyodo News körde cirka 15 fordon med banderoller såsom ”Tibet är en del av Kina”, ”Visa stöd för OS” förbi den franska ambassaden följt av en polisbil. Demonstranter viftade med den kinesiska flaggan och tutade med sina bilar. Aktiviteten pågick i cirka en kvart. Kyodo News kommenterade att politiska protester väldigt sällan ses i Peking och drog slutsatsen att regeringen måste ha samtyckt till demonstrationen.

Samma dag uppstod fler demonstrationer i städer såsom Wuhan, Hefei, Qingdao och Kunming där man blockerade ingångarna till Carrefour-butikerna.

I staden Hefei i östra Kina blockerade dussintals tunga fordon ingångarna till den lokala Carrefour. Slogans som ”Älska vårt Kina. Mot Tibetansk självständighet” stod målade på väggen till affären. Studenter ropade ”Upprätthåll vårt lands enande, stå emot självständighet i Tibet” och kunder som skulle gå in i Carrefour hindrades av demonstranter från att handla.

I den östra kuststaden Qingdao brände en grupp människor den franska flaggan utanför en Carrefour-butik.

I staden Kunming i sydvästra Kina protesterade boende vid den lokala Carrefour i tre dagar i rad. Över två hundra personer använde en enorm kinesisk flagga för att blockera ingången och uttryckte förakt mot dem som gick in eller ut ur affären.

En kund från butiken ifrågasatte demonstranterna: ”Varför slår ni mot Carrefour där de flesta produkterna är gjorda i Kina … väldigt irrationellt”. Innan han hann avsluta meningen blev han högljutt utskälld av folkmassan, ”Förrädare! Vad pratar du om?” varpå han knuffades till marken och fick flaskor kastade på sig.

Enligt Tanwai’s Liberty Times rapport från staden Wuhan i centrala Kina omringades den lokala Carrefour av hundratals personer den 19 april. Folkmassan ropade ”bojkotta Carrefour!” och några demonstranter höll upp ett porträtt av ordförande Mao. Några personer målade nazistsymboler på den franska flaggan.

Den franska ambassadören i Kina, Herve Ladsous, höll en presskonferens den 18 april och kritiserade protesterna med orden: ”Carrefour har tio tusentals kinesiska anställda. Att bojkotta Carrefour är samma sak som att bojkotta den kinesiska allmänheten”.

Radio Free Asia citerade den före detta kinesiska reportern Ling Cangzhou, ”Det finns folk som kritiserar CNN, men vi tror detta beror på att de flesta av dem inte har kunnat se CNN. Om de verkligen hade sett på CNN hade de nog inte varit så påverkade”.

Trots att regimens medier tillför bränsle till de rådande ”patriotiska” demonstrationerna publicerade Xinhua News på kvällen den 17 april en artikel, utan författarnamn, som kritiserade bojkotten av franska varor och särskilt bojkotten av Carrefour.

”… avslöjade några personers patriotiska känslor, men de borde ha använt ett mer rationellt, praktiskt och moget uppträdande för att uttrycka sina känslor, eftersom i denna tid av global ekonomi är bojkottandet av ett visst lands produkter … väldigt oklokt … och kommer slutligen att skada de egna intressena”.

Experter tror att myndigheterna också oroar sig över att situationen kan komma att gå överstyr och därmed innebära en risk för de olympiska spelen. Artikeln var en signal om att myndigheterna försöker kyla ner denna omgång av ”patriotiska” aktiviteter. Enligt en rapport i Radio Free Asia har universitet i fastlandet redan tagit emot order från högre myndigheter om att noga övervaka studentaktiviteter och hindra dem från att gå ut på gatorna igen.

Den 21 april var verksamheten i de flesta Carrefour-butiker i Kina tillbaka till det normala igen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-23/69615.html