Kineser använder mikrobloggar för att hoppa av partiet
En del av de anställda vid Jiannanchun Group Ltd deklarerade med sina underskrifter och tumavtryck att de träder ut ur Kinesiska kommunistpartiet. (Foto: Epoch Times)


Den skandal som utlöstes av Chongqings förre polischef Wang Lijuns försök att hoppa av till USA:s konsulat i Chengdu i februari, har gett bränsle åt en rörelse där vanliga kineser lämnar det regerande kommunistpartiet.

Wang Lijun dömdes till 15 års fängelse den 24 september och Bo Xilai, hans tidigare chef, riskerar också fängelse. Epoch Times har rapporterat utförligt om både Wangs och Bos inblandning i dödandet av samvetsfångar för deras organs skull och i handel med människokroppar.

På Kinas twitter-liknande webbplats Sina Weibo (Weibo betyder ”mikroblogg” på kinesiska), finns många inlägg om att lämna det kinesiska kommunistpartiet. Många kopplar nu sitt utträde till skandalen.

Användaren ”Ägaren av Yangshao” skrev ett meddelande med ämnesraden ”Jag vill lämna kommunistpartiet”: ”Jag talar som en Chongqing-invånare… Hans [Bo Xilais] fall, oavsett om han var skyldig eller inte, får mig att helt förlora hoppet om den här organisationen.”

”Hemlös hund” skrev: ”En förutsägelse – inom en snar framtid kommer det att bli en enorm våg av avhopp i Kina.”

”Skäggige Wang Ting”: ”Nuförtiden är kommunistpartiet inte särskilt populärt … Vänsteranhängarna exploderade efter att Bo uteslöts ur partiet. En del av dem lämnade partiet och andra sade att de aldrig skulle gå med i partiet. Amerikanerna gillar garanterat inte kommunistpartiet, och inte heller japanerna. Alla tycks kunna bilda en allians mot partiet.”

Rörelsen har
också blivit mycket djärvare. Medan de som gick ur paritet tidigare gick diskret till väga och ofta använde falskt namn, så gör numera en del det direkt.


Fastlandskineser fortsätter att hoppa av partiet i Hongkong. (Bild: Weibo.com)

Fastlandskineser fortsätter att hoppa av partiet i Hongkong. (Bild: Weibo.com)

Jiannanchun Group Ltd som ligger i staden Mianzhu i Sichuanprovinsen, är en stor privatägd producent av vitt vin som tidigare var ett statligt ägt företag. I augusti köpte bolagets VD och ledningsgrupp tillbaka de anställdas aktier till ett mycket lågt pris. Därför gick över 2000 arbetare i strejk i mitten av augusti. Den 22 augusti skickade anställda som är partimedlemmar gemensamt ett uttalande till partiet på central nivå, där de deklarerade att de har förlorat hoppet om partiet och därför vill lämna partiet.

Antalet nätanvändare som diskuterar rörelsen i sociala medier visar att den växer. Många kineser som skriver på nätet använder kodord när de talar på mikrobloggen om att lämna partiet. Nyligen gav en sökning på ordet ”Tuidang”, som betyder att lämna partiet, 18 549 träffar på Sina Weibo.

Nedan visas några utvalda, redigerade ”Tuidang”-inlägg från kinesiska medborgare.

På kvällen den 9 september bloggade den kinesiske advokaten Wang Zhaoyi att läraren Zhang Xuezhong vid East China University of Political Science and Law (ECUPL), hade tagit ett viktigt politiskt beslut när han lämnade det kinesiska kommunistpartiet.

Wang sade till New Tang Dynasty (NTD) Television att Zhang hade meddelat avhoppet på sin mikroblogg, men hans inlägg hade snabbt blivit blockerat.

Zhang Xuezhong hade tidigare fått sluta undervisa efter att han öppet hade stött studenternas protest mot att kinesiska regimen skulle införa hjärntvättslektioner i Hongkongs skolor.

Den 16 september lade en bloggare vid namn ”omoi”, som undervisar vid Hefeis tekniska universitet i Anhuiprovinsen, upp sitt meddelande om utträde ur partiet: ”Den här gången använder partiet patriotism för att starta upplopp och bråk med ett annat land, för att trappa upp en intern maktkamp. Ett sådant lömskt intrigerande du (partiet) har använt mot det kinesiska folket … Därför vill jag lämna kommunistpartiet.”

”Righteous Time 123” skrev den 28 september: ”I morgon kommer jag att lämna mitt uttalande om att lämna paritet. Det här samhället är inte till för en partimedlem som jag.”

”Klasskamrat Zhong Guagua” från Guangdong skrev på en mikroblogg: ”Den lärare som undervisar om konstitutionen är en 30-årig kvinnlig doktor. Eftersom hon sade att hon ville lämna partiet går jag mest till hennes lektioner den här terminen.”

Efter att Epoch Times publicerade ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” har 125 miljoner personer lämnat kommunistpartiet och dess underorganisationer.

Översatt från engelska