Kinas yngsta professionella teprovare
Danny förbereder ett blommande te. De torkade blommorna och gröna teknopparna blommar i en mugg. (Foto: Chen Ming, Epoch Times)Danny förbereder ett blommande te. De torkade blommorna och gröna teknopparna blommar i en mugg. (Foto: Chen Ming, Epoch Times)

Danny förbereder ett blommande te. De torkade blommorna och gröna teknopparna blommar i en mugg. (Foto: Chen Ming, Epoch Times)

Lu Xun, en berömd kinesisk författare (1881-1936) sade en gång: ”Du lever ett lätt och bekvämt liv om du har ett gott te och vet hur du ska dricka det”.

Tiden går mycket fort numera. Varje dag måste du att klara av en massa människor, arbete och sociala skyldigheter. Om du kan sakta ner farten och göra en kanna gott te, kan det föra in lugnet i ditt liv.

Nu för tiden tror många människor att dricka te, är inget annat än att lägga teblad i en tekanna och fylla på med hett vatten. De dricker te för att släcka törsten, trots att tedrickande faktiskt är en fridfull kulturell sedvänja.

Jag vet inte mycket om konsten att smaka te, så jag frågade Danny om det korrekta sättet att dricka te. Han sade att det finns en utbredd missuppfattning bland moderna människor när det gäller att dricka te:

– Vi vill främja tekulturen. Vi måste också utbilda folk om det korrekta sättet att dricka te. Om du inte dricker te på lämpligt sätt, är det inte bra för din hälsa.

– Först och främst måste vi tvätta tebladen innan vi lagar till teet. Te som köps från andra butiker är inte så rent, det kan finnas rester av bekämpningsmedel på tebladen. Många sköljer inte bladen innan de lagar teet. Proceduren med att tvätta te bör också följas för grönt te.

– För det andra, utgånget te är inte drickbart. En vän till mig tog med lite te hemifrån. Jag tog en titt och märkte att datumet var utgånget. Jag tänkte, hur kan du fortfarande dricka det? Drick aldrig utgånget te. Det får inte din hälsa att bli bättre.

– Om grönt te förvaras väl, är lagringstiden maximalt ett år. Om det inte förvaras på rätt sätt, kan du inte laga te på det, att dricka det går inte ens efter en månad. Om tie-guan-yin-te inte är förvaras väl, kan man inte dricka det ens efter två veckor.

– Många människor vet inte att tie-guan-yen-te måste förvaras i frysen. Låg lagringstemperatur är inte tillräcklig. Om det finns lagrat i frysen och i en vakuum förpackning kan tie-yuan-Yin-te hålla sig i ett år. Men många människor lämnar lättsinnigt teet framme och låter det till och med ligga i bilen. Tebladen förlorar sin essens efter bara två eller tre dagar. Därefter försvagas de, särskilt på sommaren.

Danny nämnde också att många människor tycker om att dricka hett te i en stor mugg, men hett te är inte bra att för din hälsa, säger han. Vissa människor lämnar teet i blöt, i en flaska vatten. Det är inte heller bra. Vissa människor dricker te direkt efter en måltid, men det är bättre att dricka te en halvtimme efter maten, enligt Danny. Och han rekommenderar inte att man dricker te till lamm.


Vackert utformade tebrickor på Danny's Tehus. (Foto: Chen Ming, Epoch Times)

Vackert utformade tebrickor på Danny’s Tehus. (Foto: Chen Ming, Epoch Times)

Danny växte upp med te, och han har en speciell känsla för sin hemstads te, Pu-Erh. Generellt sett dricker folk färskt te, men Pu-Erh-teet är en te med vitalitet. Det kan andas och fortsätta att jäsa i luften. Ju längre det lagras, desto mognare blir dess smak, så det kallas för det ”drickbart antika.”

Den unika kvaliteten och Pu-Erh-teets karaktär, lockar Danny starkt. Han säger:

– En kanna med Pu-Erh-te kan fyllas på 10, 20, ja ända upp till 40 gånger. Det typiskt gröna teet blir smaklös efter en eller två påfyllningar. En ny kaka med Pu-Erh-te smakar annorlunda efter lagring, och varje påfyllning får olika smaker.

– Pu-Erh-teets förvandling är precis som det mänskliga livet. Det färska Pu-Erh-teet är som ett barn som är okynnigt och lättpåverkat. Pu-Erh-te före sista förbrukningsdagen, smakar bittert och strävt och smaken är långt ifrån jämn. Men efter att det lagrats i 20 till 30 år blir det stadigt, förnimbart och smakar mer moget. Det är fortfarande bittert och kärvt, med stark smak, precis som en person i medelåldern.

– Fyrtio till femtioåriga Pu-Erh-teer är tjocka, jämna och mycket bestämda. Hundraårigt gammalt Pu-Erh-te är smaklöst, men färgen på teet är densamma, genomskinligt rött, precis som rött vin, fast utan smak. Detta är mycket magisk och underbart, säger Danny.

Till vår måltid har Danny gjort i ordning ett blommande te. När de röda jasminblommorna, krysantemum och knoppar av grönt te makligt blommade upp i min glasmugg, blev jag förvånad över den outsägliga skönhet inuti den.

– Det ser trevligt ut, och det är också väldigt hälsosamt!, säger Danny med ett leende.

– Blomsterte har en utsökt doft. Det är en kombination av blommor och te. Det verkar inte bara som grönt te, utan den naturligt torkade blomman har en viss kosmetisk verkan. Det är också bra för din hälsa.

Danny pratade sorgset om de problem som finns hos Kinas inhemska temarknad. Han säger:

– Den nuvarande temarknaden och Pu-Erh-teets marknaden i synnerhet, är ganska kaotisk. Den totala årsproduktionen av Yunnan Pu-Erh-te, inkluderar fyra säsongers te, uppgår till mindre än 80 000 ton. Men, Pu-Erh-te på den inhemska marknaden uppgår till 200 000 ton.

– Det är svårt att säga vad för sort te det egentligen är. Pu-Erh-te klassas som kokt te eller rått te. Processen för kokt te blev inte tillgänglig förrän 1973, och processen var inte fullständig förrän 1975. Många säljer 40- eller 50-årigt moget te, men på den nuvarande inhemska temarknad låter många människor sekunda varor passera som förstklassiga för att tjäna pengar.

– Andra sätter till essens eller doft till te, för att det ska lukta mycket aromatisk, men sådant te är inte bra för din hälsa. För att veta kvaliteten på teet, är det bra att rådgöra med experter, säger Danny.

 

Översättning från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41672/