Kinas yngsta professionella teprovare Del 1
Danny, 28 år, är den yngsta förstklassiga teprovaren i Kina. (Foto: Ming Chen, Epoch Times)


Möt 28-årige Danny från Xishuangbanna som vunnit en nationell förstklassig te-provnings tävling. Genom sin förkärlek för traditionellt kinesiskt te och hängivenheten till hur te ska smaka, var han den yngste teprovaren i tävlingen.

Nyligen öppnade han ett tehus, Health Link, ett år efter flytten från Kina till Melbourne, Australien. Pu-Erh-teet kommer ursprungligen från Xishuangbanna som ligger i sydvästra Yunnan provinsen.

Epoch Times fick en intervju med Danny i hans fridfulla lilla tehus. Han började med att bjuda på en kanna Pu-Erh-te som värmde magen. Medan Danny värmde teservisen och tvättade tebladen, introducerade han den första tekoppen:

– Detta är en liten kaka av pressat Pu-Erh-te som är ungefär 15 år gammal. Trots att teet kokats och lagrats under en lång tid, är smaken jämn och fyllig, förklarade han.

– Färgen på teet är bra och ser ut som rött vin. Om man dricker det omsorgsfullt, kan man känna att varje påfyllning har olika smak. Den är fyllig, tung, och mjuk. Pu-erh-te är bra för hälsan och har fyllig eftersmak. 

Dannys familj har varit i tebranschen i fyra generationer. När han talar om sig själv gör han det med en ödmjuk ton:

– Jag växte upp med hur man dricker Pu-Erh-te. Redan när jag var tre år gav min familj mig Pu-Erh att dricka. Jag drack också ofta gong-fu-te med familjen. När vi hade gäster ville jag också ha en kopp te. Jag minns fortfarande hur jag drack små koppar te, kopp efter kopp. Nu har jag många vänner här. De visar mig teer som de fått från Kina eller sina vänner, säger Danny.

– Min plan är att överföra den traditionella kinesiska tekulturen till kommande generationer och låta fler människor få känna till den. Ett bra te ska både vara bra för hälsan och smaka gott. Jag vill att fler ska dricka äkta, gott te. Kunskap om traditionell tekultur kommer att gynna dagens människor. Nu kan jag dricka te, prata och utvärdera te med mina vänner varje dag. Det känns mycket bra och jag känner mig nöjd med det, sade Danny. 


Dannys familj har varit i tebranschen i fyra generationer. (Foto: Ming Chen/Epoch Times)

Dannys familj har varit i tebranschen i fyra generationer. (Foto: Ming Chen/Epoch Times)

Ägaren till en lokal återförsäljare av Mercedes, en västerlänning, kom till Dannys tehus under intervjun. Han sade att han hade förälskat sig i kinesiskt te efter att ha druckit en kopp i Dannys tehus. Han hade druckit alla sorters te tidigare, men nu dricker han bara traditionellt kinesiskt te. Han beställde sitt te och sade:

– Vad jag värderar högst är produktens kvalité och det jag vill ha är sådant här te.

Även om Pu-Erh-te inte är lika smakrikt, som smaksatta teer, är det ändå ganska bittert och kärvt i början enligt Danny. Senare kommer det en söt eftersmak. Människor lär sig så småningom att uppskatta det eftersom de inser att det är bra för hälsan. 

– Många unga i Australien kanske följer trender i tycke och smak. Till en början föredrar de kanske kaffet framför teet, men så småningom kommer de att välja te när de väger in hälsoaspekten. Många människor med god smak gillar att dricka te. Fler och fler människor kommer i framtiden att välja att dricka te, säger Danny.

Danny har varit i teprovningsyrket i åtta år. Han säger:

– Som teprovare, får man smaka både goda och mindre goda teer. Man bör också ha tålamod för att kunna lära dig olika te-sorter eftersom det finns flera hundra. Man måste seriöst lära sig varje sort och vara noggrann. Man behöver också ha en känslig tunga. Många av mina vänner tar ofta med sig eget te som vi provar. Vi jämför, utvärderar och diskuterar teet och det lär vi oss mycket av.

Enligt Danny bör inte en teprovare påverkas av det första intrycket. 

– Först och främst bör du ha ett fridfullt och ärligt sinnestillstånd. Du måste lägga alla yttre faktorer bakom dig och bara fokusera på teet och man bör också följa provsmakningsproceduren. Det är mycket viktigt.

Man kan få vänner via teet. Kanske kan man säga att vänskapen mellan ädla män är rent som vatten, och vänskapen mellan tedrickare är fylligt som te. Danny har fått många vänner som älskar att dricka te.

– Jag hade en gäst som bor i Hongkong, vi träffades senare i Peking. Jag ringde honom en dag och berättade att jag hade en kanna med en mycket gammal tesort som jag planerade att dela med vänner. Han var egentligen mycket upptagen i Hongkong, men han bokade flyg redan nästa dag. Han åkte till Peking bara för att få en kopp av det där teet, berättar Danny.

– Jag blev väldigt rörd av det. Vi är nu goda vänner. Jag tror att med te, kan du verkligen få en djup vänskap med någon, säger Danny lite känslomässigt.

Del 2 om att dricka te på fel sätt och Pu-Erh-teets karaktär.
Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41669/