Kinas vice premiärminister kan tvingas avgå på grund av katastrofen i Tianjin
Zhang Gaoli, Kinas förste vice premiärminister, deltar vid den nationella folkkongressen i Folkets stora sal i Peking, 8 mars 2015. Enligt en Hongkongtidskrift är Zhang illa ute efter den stora explosionen i Tianjin i augusti, och ska ha bett om att få avgå från premiärministerposten. Foto: Wang Zhao/ AFP/ Getty Images)


Kinas förste vice premiärminister kan vara på väg att avgå på grund  av den katastrofala explosionen i staden Tianjin, enligt Hongkongbaserade tidskriften Chengming. Zhang Gaoli är en högt uppsatt figur inom den kinesiska regimen, och anses stå förre regimledaren Jiang Zemin nära, något som också kan ha spelat in, eftersom Jiang ligger i fejd med nuvarande ledaren Xi Jinping.

Zhang var tidigare partiboss i staden Tianjin, och ansvarade för Binhai New Area, det område där explosionerna inträffade. Enligt Chengming, som ofta publicerar artiklar om politik baserade på information från anonyma insiders inom den kinesiska regimen, så har Zhang bett om att få avgå under ett slutet möte i politbyråns ständiga utskott, där han är medlem. Politbyråns ständiga utskott är Kinesiska kommunistpartiets högsta beslutande organ.

Kinesiska medier har efter explosionen kritiserat Zhang för försummelser och korruption som bidragit till de osäkra förhållanden som anses ha lett till explosionen. Nyligen deltog Zhang vid firandet av 70-årsdagen av Kinas seger över Japan i andra världskriget, och enligt observatörer ska han ha sett mycket stel och obekväm ut, något som spätt på spekulationerna om att han är illa ute.

Tillhör ansatt partifraktion

Zhang är en av medlemmarna av politbyråns ständiga utskott som anses höra till förre regimledaren Jiang Zemins partifraktion, vilken utsatts för omfattande utrensningar de senaste åren, i nuvarande partiledaren Xi Jinpings kampanj mot korruption. Om Xi planerar att rensa ut Zhang skulle det vara första gången han ger sig på en sittande medlem av det ständiga utskottet.

Enligt kinesiskspråkiga nyhetssajten Boxun, så kontrollerades Ruhai, det företag som ägde det kemikalielager som exploderade, av Zhangs släktingar, och Zhang ska ha använt sitt inflytande för att få lagret att byggas på just den platsen, trots säkerhets- och miljöproblemen med detta. Flera partitjänstemän och företagsledare som har sparkats efter katastrofen ska också ha kopplingar till Zhang.

Rapportering av Jenny Li