Kinas utbildningsminister vill förbjuda västerländska tankar och läroböcker
Besökare på en mässa i Hongkong den 18 juli 2012 blädrar i kinesiska politiska böcker. (Philippe Lopez/AFP/GettyImages)


Ett antal kommentarer från Kinas utbildningsminister, Yuan Guiren, har gjort många fritänkande personer i Kina oroliga: Enligt Yuan ska läroböcker och tankar från västerlandet hållas utanför kinesiska skolor.

”Vi måste åstadkomma en bättre hantering för att använda västerländska originalläromedel”, sa Yuan vid ett möte med representanter från universitet från hela Kina, enligt nyhetsbyrån Xinhua. ”Material som förespråkar västerländska värderingar är förbjudna i våra klassrum.”

VIDEO: Dödad för organ: Kinas hemliga transplantationsindustri

Vidare sade han bland annat: ”Verbala angrepp eller förtal av partiledare, eller diskussioner som demoniserar socialism ska aldrig förekomma i klassrummen.”

Om den här policyn faktiskt kommer att genomföras är oklart. Det skulle innebära en enorm utmaning, med tanke på hur omfattande bruket av västerländska texter redan är på kinesiska universitet.

Till exempel har Pekinguniversitetet, ett av Kinas mest prestigefyllda universitet, flera västerländska böcker på sin sajt som rekommenderas att studenterna läser innan de gör inträdesprovet till internationella relationer-programmet.

Bara för några år sedan förespråkade till och med Yuan Guiren själv ”västerländska” texter, när han sade: ”För att öka reformtakten måste vi öppna oss och tillåta det kinesiska utbildningsväsendet att känna pressen från utländska utbildningsväsenden.”

De kommentarerna kom vid ett utbildningsmöte under Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens den 3 mars 2011. Som ett svar på oron över om farliga västerländska tankar skulle översvämma Kina sade han: ”Det finns ingen risk för det eftersom det händer i vårt land, där det Kinesiska kommunistpartiet finns.”

Vad är ”västerländskt”?
Det ironiska i Yuans senaste kommentarer, där västerländska värderingar måste kontrolleras och stoppas, är så klart att Kinesiska kommunistpartiet är grundat på marxist-leninistiska principer, som ju kommer från väst. Flera gjorde också narr av uttalandet på nätet.

Juridikprofessorn Shen Kui på Pekinguniversitetet krävde i en kommentar på nätet att Yuan drar gränsen mellan ”västerländska värderingar” och ”kinesiska värderingar”, med tanke på att Folkrepubliken Kinas egen grundlag stipulerar att massorna måste utbildas baserat på marxism, internationalism och kommunism, som alla är ideologier som hämtats från västerlandet.

En advokat som använde pseudonymen ”Aotu” skrev på den twitterliknande plattformen Sina Weibo: ”De saker som minister Yuan sade borde förbjudas skulle tvinga bort ’marxismen’ ur Kina och tillbaka till Europa.”

Andra internetanvändare kritiserade Yuan för att han fokuserar på irrelevanta ideologiska frågor när det finns mycket allvarligare problem inom den allmänna välfärden och skolsystemet i Kina. Till exempel hålls lärare inte ansvariga för sexuella övergrepp, och fattigdomen är på vissa platser så svår att somliga inte har råd att gå i skolan.

”Han sade inget när lärare våldtog elever. Han förblev tyst när partitjänstemän våldtog elever. Han hade inga kommentarer när barn inte hade råd att gå i skolan”, kommenterade en anställd på Bangde-högskolan i Shanghai på sitt Weibo-konto. ”Nu pratar han. Han vill förbjuda västerländska värderingar från våra klassrum.”