Kinas underjordiska organindustri drivs av bedrägerier


Cai Shaohua brukade hålla till utanför dialysavdelningar på stora sjukhus i Peking för att hitta kunder. Han var ”njurmäklare” på Kinas vilda västern-artade organmarknad och det var upp till honom att hitta mottagare medan en annan mäklare ordnade donatorer. Om donatorn klarade hälsoundersökningen förfalskade Cai dokumenten för en avgift på 400 yuan.

Cai, vars illegala verksamhet avslöjats, berättade för tidskriften Chinese Life Week att mottagarna betalade mellan 110 000 och 120 000 yuan (ungefär lika många kronor) för en njure. Han, den andre mäklaren och donatorn delade pengarna mellan sig.

Cai kommer inte hänga utanför sjukhus mer. Han har åtalats vid Haidans distriktsdomstol i Peking för sin illegala mäklarverksamhet. Men det finns organmäklare på varje sjukhus i Peking, säger han. Det är en offentlig hemlighet.

– Varje mäklare har sitt eget område och får inte göra affärer utanför det, men mäklarna utbyter ofta information och resurser mellan sig.

Cais historia ger inblick i den skrupelfria organindustrin i Kina, där aktörer gör rejäla vinster genom att förfalska dokument och kidnappa ovilliga donatorer.

Enligt Kinas regelverk för transplantationer av mänskliga organ får endast makar eller vissa närstående släktingar donera organ. Cais jobb var att skapa falska sådana relationer när de inte fanns.

Den extrema bristen på lagliga organ i Kina innebär att den illegala organhandeln är stor. Bevis från två oberoende studier visar att Falun Gong-utövare, som hålls inspärrade i miljontals i Kinas fängelse- och arbetslägersystem, sedan år 2000 har dödats enbart för att man vill ha tillgång till deras organ. Studierna bedömer att minst mellan 40 000 och 65 000 organtransplantationer i Kina kommer från denna källa.

Hu Jie är en 26-årig man som vaknade upp utan sin vänstra njure. Hans historia spreds vitt i kinesisk media.

Han kommer från Hunan, men arbetade i Guangdong, och hade förlorat 24 000 yuan på hasardspel. Fordringsägare krävde tillbaka pengarna inom två månader. När han såg reklam på nätet om att han kunde göra en nätt förtjänst på att donera en njure beslutade han sig för att kontakta mäklaren. De beslutade att han skulle få 40 000 yuan.

Hu reste till Shandong för att träffa mäklaren, som tog med honom till ett sjukhus för en hälsoundersökning. Hu behövde inte checka in eller visa någon legitimation eftersom mäklaren hade en nära relation med sjukhuset och tog med flera kunder i veckan dit, enligt Hongkongbaserade Next Media.

Efter att Hu klarat hälsoundersökningen tog mäklaren honom till Linfen i Shanxiprovinsen för att träffa den som skulle få hans njure. Det var då Hu fick kalla fötter, men mäklaren sade att det var för sent. De hade lagt ut en massa pengar på hans hälsoundersökning och resan och tänkte inte låta honom slippa undan.

Den 6 januari tog tre av mäklarens torpeder Hu till ett litet sjukhus på landsbygden i Shanxiprovinsen, där han sövdes ner och hans njure togs ut.

– Dagen efter operationen låg jag ensam på sjukhuset. Någon hade lämnat ett meddelande på min mobiltelefon att 27 000 yuan hade satts in på mitt bankkonto. Meddelandet varnade mig även för att säga något om det, sade Hu till Next.

Efter att den här historien skapat stort rabalder i media meddelade myndigheterna att de höll på att undersöka Hus fall.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china/fraud-fuels-chinas-underground-organ-industry-55128.html