Kinas trakasserier får världens uppmärksamhet
Den uiguriska demokratiledaren Rebiya Kadeer pratar på National Press Club i Washington D.C (Foto: AFP/Nicholas Kamm)


Några dagar efter gripandet av en hög Rio Tinto-företagsledare har den kinesiska kommunistregimen försökt att hindra visning av en film om en kinesisk-uigurisk muslimaktivist, som premiärvisas vid Australien största filmfestival.

Richard Moore, verkställande direktör för Melbournes internationella filmfestival (MIFF) sade att han hade kontaktats av Chunmei Chen, kulturattache på det kinesiska konsulatet i Melbourne, och blivit uppmanad att inte att visa en dokumentär om Rebiya Kadeer, en framgångsrik affärskvinna och ledare av World Uyghur Congress.

Den kinesiska regimen skyller på Kadeer för de senaste veckornas protester i Xinjiangprovinsen, som officiellt sägs ha resulterat i över 180 döda. Det uiguriska samfundet säger att dödssiffran är betydligt högre. Huvudstaden Urumqi har blivit helt omringad.

Richard Moore sade att Chen hade insisterat på att han inte skulle visa dokumentären med titeln Ten Conditions of Love, på festivalen.

– Jag sade att jag inte hade någon anledning att dra tillbaka filmen från festivalen, och hon fortsatte sedan att säga att jag var tvungen att motivera mitt beslut att ta med filmen, sade Moore till tv-stationen ABC.

– Jag sade: ”Tja, jag är mycket ledsen men jag har inte någon anledning att motivera varför filmen visas på festivalen.” Hon fortsatte sedan vidare med … att lista Rebiya Kadeers ”brott”.

Efter att ha lyssnat i fem minuter på Chen ”blev det tomt” i huvudet på honom, sade Moore.

Dokumentären visar på de svårigheter som Kadeer och hennes aktivistmake, Sidik Rouzi, har lidit under deras kamp för det uiguriska folkets självständighet i Kina. Två av Kadeers elva barn har fängslats på grund av hennes kampanj.

Richard Moore sade att Chen hade också försökt att stoppa arrangörer att låta Kadeer tala som gästtalare på festivalen.

– Hon var mycket missnöjd med att Rebiya Kadeer kommer hit som gäst. Det var inte hot … hon bara hela tiden insisterade på att filmen inte bör ingå i festivalen, sade Moore.

– Hon var uppenbarligen inte nöjd med att [festivalen kommer att fortsätta som planerat] och jag var tvungen att säga till henne att jag inte längre kunde fortsätta konversationen eftersom jag redan uttryckt min åsikt, så jag lade på hövligt.

Kinesiska diplomaters beteende är inte obekanta för australiska politiker och tjänstemän eftersom de regelbundet bryter mot det diplomatiska protokollet genom att blanda sig i Australiens inhemska affärer.

Under 2008 inför Pekings OS blev australiska politiker, som var inbjudna att delta i evenemang kring mänskliga rättigheters fackelstafett, överösta med brev från det kinesiska konsulatet med uppmaning om att inte delta i evenemanget.

Steve Dickson, medlem i Queenslands delstatsparlament, berättade för deltagare i en demonstration utanför Brisbane att han hade förlorat två farbröder i andra världskriget i kampen för yttrandefrihet och demokrati.

– Och verkligheten är den att när någon skickar mig ett brev från ett främmande land och beordrar mig att inte gå och tala vid en manifestation för mänskliga rättigheter, är det som att säga till mig att inte trycka på en röd knapp när jag var liten. Jag var bara tvungen att trycka på den och jag var tvungen att gå, och jag måste tala, sade han.

Rio Tinto gripandet


En anställd arbetar med att lasta stål på en lastbil på en grossistmarknad för stål den 12 mars 2009 i Shenyang i Liaoningprovinsen, Kina. (Foto: Kina Bilder/Getty Images)

En anställd arbetar med att lasta stål på en lastbil på en grossistmarknad för stål den 12 mars 2009 i Shenyang i Liaoningprovinsen, Kina. (Foto: Kina Bilder/Getty Images)

Nyheter om konflikten i MIFF kommer inte att främja uppfattningen av de kinesiska myndigheterna när den australiska allmänheten redan nu är upprörd över anklagelserna om spioneri mot den australiska medborgaren Stern Hu, en ledande befattningshavare för den angloaustraliska gruvjätten, Rio Tinto.

Hu, tillsammans med tre andra Rio anställda, greps den 5 juli och anklagades påföljande vecka i den statsägda tidningen China Daily för att ha mutat befattningshavare i 16 kinesiska stålverk.

Australiens premiärminister Kevin Rudd har uttalat sig starkt i försvar för Hu, som är väl respekterad i både kinesiskt och australiskt näringsliv.

– Varje australisk medborgares välbefinnande är av grundläggande betydelse, sade Rudd.

Rudd sade att regeringar och företag från hela världen med stort intresse skulle följa vad som händer med Hu.

– Australien har naturligtvis stora ekonomiska intressen i sina förbindelser med Kina, men jag vill också påminna våra kinesiska vänner att Kina också har stora ekonomiska intressen i sina förbindelser med Australien och med andra kommersiella partners runt om i världen, sade han.

– En rad utländska regeringar och företag kommer att följa denna fråga med intresse och kommer att följa detta mycket noga, och de kommer att dra sina egna slutsatser om hur den sköts.

USA har meddelat att man observerar händelserna mycket noga och handelsminister Gary Locke säger att detta är ”ett stort bekymmer för amerikanska investerare, multinationella företag från hela världen som har projekt där och som är inblandade i energifrågor”.

– Vi måste ha insyn, vi måste ha garantier och förtroende för att människor som arbetar för dessa multinationella företag, internationella företag, amerikanska företag kommer att behandlas rättvist, sade han i The Wall Street Journal.

Locke, som för närvarande är i Kina, sade att han skulle ta upp frågan med Kinas premiärminister Wen Jiabao.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19721/