Kinas största sötvattensjö i fara
Poyang, Kinas största sötvattensjö, uppvisar även låga vattennivåer som orsakat brist på dricksvatten och har skadat industriell verksamhet. (Foto: China Photos / Getty Images)


Ekologiska studier indikerar att en kombination av klimatförändringar och av människan orsakade faktorer hotar Hongjiannaos våtmarker, Kinas största sötvattenssjö som dessutom ligger i en öken.

Sjön kan komma att gradvis torka ut under de närmsta årtiondena. Ifall detta skulle inträffa kommer den utrotningshotade måsen Larus Relictus, att förlora sina fortplantningsmarker.

Hongjiannaos våtmarker är skyddade på statlig nivå. Det finns stor oro över att dess vattenkällor håller på att skäras av.

– Detta reducerar allvarligt vattentillförseln och sjöns förmåga att rena sig själv, förklarar Kinas våtmarksexpert Chen Kelin, då han gästade den Internationella Konferensen för ”Hongjiannaos våtmarker och Skydd för den kvarvarande måsen” i Shenmu län, Shaanxi-provinsen.

Enligt en statlig mediarapport sade Chen:
– På grund av klimatförändringar och mänskliga faktorer, har Lop Nur (i Xinjiangs självstyrande region) torkat upp och blivit en öken. Om vi inte vidtar åtgärder omedelbart kan Hongjiannaos våtmarker komma att torka ut helt inom de närmsta årtiondena.

Hongjiannaos våtmarker är den största sötvattensjön i Kina som ligger i en öken, lokaliserad på gränsen mellan Shaanxi-provinsen och Inre Mongoliets självstyrande region, vid knutpunkten mellan Ordes-platån och Maowusu-öknen. Även många mindre sjöar ligger i närheten.

Från 1970 till 1990 var Hongjiannaos våtmarker ca 100 000 mu (kinesiska tunnland) stor, eller cirka 6,5 hektar. De var inte bara viktiga för världens utrotningshotade djur, såsom den kvarvarande måsen. Våtmarkerna har även spelat en viktig roll i bevarandet av andra sällsynta djur.

Vattennivån har under de senaste nio åren bevisligen sjunkit: 7,8 tum per år under senare år. Sjön har reducerats till ungefär 70,000 mu (ca 4,5 hektar).

Vicedirektören för Hongjiannaos våtmarkers Natursköna Plats-kommitté i Shaanxi-provinsen, Yang Fengming, föddes i området och har arbetat där i många år. Han sade att det finns sju floder i Hongjiannao-sänkan, vilket inkluderar tre stycken i Inre Mongoliet. Emellertid skars dess största vattenkälla, Yingpa-floden, av av en damm under 2006. Ytterligare en stor vattenkälla, Manggaitu-floden, har skurits av med en damm under det här året.

Yang sade att de fyra floderna i Shaanxi-provinsen är så små att de endast tillför en liten mängd vatten. De två huvudsakliga flodkällorna i Inre Mongoliet har även de skurits av, vilket innebär att de största källorna för Hongjiannaos våtmarkers vattentillförsel direkt skurits av.

Yang sade att detta inte bara kommer att snabba upp våtmarkernas förvandling till öken, utan även kommer att hota häckningsmarker för mer än 20 sällsynta fågelarter, speciellt den över hela världen hotade kvarvarande måsen. I det långa loppet kommer uttorkningen att leda till en ekologisk katastrof.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20198