Kinas största mikroblogg vidtar censuråtgärder
Kinesiska internetanvändare använder en laptop på ett trådlöst café i Peking 2009. Kinas största mikroblogg, Sina Weibo, planerar att införa striktare kontroll på internet för att få bort ”rykten”. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Regeringen vill ha striktare kontroll över Kinas mest populära mikroblogg, Sina Weibo, och vidtar nu åtgärder för att censurera miljontals inlägg vilket myndigheter ser som ”internetrykten”.

Sina, internetföretaget som driver Weibo, en twitterliknande mikroblogg, planerar att bilda ett “ryktesbrytarlag” där ett dussintal redaktörer ska radera oönskade blogginlägg och införa kvalificeringssystem för att få tillgång till användares trovärdighet, sade Sinas vd Charles Chao vid ett forum för digitala medier i Peking förra söndagen.

För att få bukt med den stora mängden obekräftad information som sprids ute i cyberrymden – “rykten” som kan spridas blixtsnabbt på internet – kommer Sina att bilda ett lag bestående av 10 redaktörer för att “bevaka, bekräfta och utreda rykten” som kan nå sin väg via Weibo, sade Chao enligt statliga China News Service.

Chao säger också att Sina avser att sätta upp ett kvalificeringssystem liknande E-handelwebbsidor som eBay för att kontrollera “trovärdigheten” och därmed få bukt med “ryktesspridare”.

Partitjänstemännens inblandning har gjort investerare ängsliga. Sinas aktiekurs har påverkats av de restriktiva reglerna. Den 20 september hade aktien gått ned 15 procent.

Allt sedan Sina Weibo lanserades för två år sedan, har den fram till juni dragit till sig 200 miljoner användare, och mikrobloggen är nu en 10-i-topp-webbsida i Kina, sade Chao. Partitjänstemän oroas av antalet, då Sina Weibo alltmer används som en plattform för regimkritik.

I juli och augusti efter den tragiska snabbtågkraschen nära Wenzhou i Kina där dussintals dog och 200 skadades, fylldes Sina Weibo med kommentarer som kritiserade regeringens agerande efter olyckan.

Arabvåren tidigare i år har också bidragit, något som kommunistpartiet fruktar kan utmynna i social oro i Kina. Kommunistregimen ämnar sätta koppel på oliktänkare.

Regimkritiker och kinesiska internetaktivister ser Chaos meddelande som bevis på partitjänstemännens åtstramning: De flesta av dessa “rykten” som det styrande kommunistpartiet har ett öga på, är blogginlägg som kan påverka regimen negativt; det har fått ett fast grepp på internet och man är rädd att avvikande åsikter på mikrobloggarna kan leda till uppror.

Kommunistpartiet blockerar
med hjälp av Den stora brandväggen och internetkontroll redan sociala medier som Facebook, Twitter och YouTube och tillåter endast Sina Weibo och dess mikrobloggskonkurrenter på internet om de följer dess strikta regler vad gäller informationskontroll.

Mikrobloggandet har förändrat det sättet som vanliga kinesiska internetanvändare får tag på information och hur man kommunicerar med varandra, och har blivit en viktig plattform för att säga sin röst som annars skulle ha censurerats.

Omedelbart efter tågolyckan i Wenzhou, meddelades nyheten om den först på Sina Weibo. Dagarna som följde blev Weibo mötesplatsen för att satirisera den snäva officiella medierapporteringen och reaktioner om olyckan som tog de styrande på sängen.

Intentionen med dessa nya regler är att få bukt med regimkritik och oliktänkande och strypa åsiktsfriheten. Men aktivister tror att det endast kommer att slå tillbaka.

Kommunistpartiets “slösar bort sin tid”, sade den kinesiske regimkritiske skribenten Li Datong till Voice of America.

– Ju mer de blockerar [internet] desto mer illegitim blir regeringen. De kan stänga det, men regeringen kommer då att bli folkets fiende. Det är dubbeleggat svärd.

Översatt från engelska