Kinas solkraftsindustri förorenar den lokala miljön
Upprörda bybor argumenterar med personal från Jinko Solar om företagets föroreningar i Yuanhuas bydistrikt, Zhejiangprovinsen, 15 september. (Foton upplagt på internet av kinesisk bloggare)


En fyra dagar lång protest utanför en fabrik som tillverkar solpaneler i ett litet kinesiskt bydistrikt illustrerar den hårda verkligheten för Kinas gröna energiboom.

Medan Kina producerar solkraftsprodukter för export till ledande priser får det kinesiska folket ingenting av de gröna fördelarna. I stället får de stå ut med tillverkarnas cancerogena utsläpp och blir misshandlade av polis om de pratar om det. 

Bybor från Yuanhuas bydistrikt i Haining i Kinas östliga Zhejiangprovins fick nog av föroreningarna från den lokala solpanelstillverkaren. Mellan 500 och 1 000 lokalinvånare ordnade en fyra dagar lång protest, som började den 15 september, för att försöka hålla Jinko Solar Holding ansvarigt för sina utsläpp och tvinga fram en undersökning av de ökande cancerfallen bland lokalinvånarna.

Myndigheterna skickade ut kravallpoliser som skadade många av demonstranterna.Två lokala reportrar som befann sig på platsen misshandlades av solkraftsföretagets anställda.

Jinko Solar Holdings tillverkar kiseldetaljer till solpaneler. Det etablerades 2006 och är noterat på New York-börsen. 

Invånarna i området sade till New Tang Dynasty Television (NTD) att Jinko Solar Holding har släppt ut avloppsvatten sedan man flyttade till byn Hongxiao i Yuanghuas bydistrikt 2006. Utsläppen har lett till att fisken dör och att lokalbefolkningens hälsa hotas.

Zhou, som bor i området, sade till Epoch Times: 
– Mer än 10 bybor har fått leukemi och dussintals har andra cancerformer. Vi har levt i skräck och ständigt lämnat in klagomål om föroreningarna till de lokala myndigheterna och Jinko.

Eftersom varken myndigheterna eller Jinko svarat på bybornas krav gick de till lokalregeringen den 15 september och krävde att Jinko stängs ner. Ingen svarade på deras krav där heller, och då gick de till Jinko, där de vägrades tillträde. De uppretade byborna bröt sig då in genom grinden och rusade in i fabriken där de vandaliserade kontor och arbetsplatser, enligt Zhou.


Demonstranter välter och vandaliserar ett fordon i Yuanhuas bydistrikt, 15 september.

Demonstranter välter och vandaliserar ett fordon i Yuanhuas bydistrikt, 15 september.

Jinko ringde polisen, som snabbt skickade dit 2 000 man. Man använde tårgas för att skingra folk, vilket ledde till många skador, och man förde även bort ett stort antal bybor, enligt Zhou. 

En bloggare skrev att han såg hur polisen misshandlade till och med unga flickor och gamlingar. Han sade att han såg fyra poliser misshandla en gammal person. 

En annan nätanvändare skrev: 

– En flicka på 17 eller 18 jagades och misshandlades så hon hamnade i koma. På något sätt hamnade hon i floden. Hennes kropp har inte hittats. 

Kinesisk media rapporterade att demonstranterna välte åtta bilar på företagets parkering och att man skadade fyra polisfordon. 

Enligt Zhejian Online News misshandlade Jinkos personal två reportrar från Zhejiang TV. Deras videokamera slogs också sönder och deras band konfiskerades. 

En reporter på NTDTV ringde Jinko på fredag eftermiddag den 15 september. Den som svarade medgav att det varit en protest, men gav inga detaljer. 

Hainings kommunala myndigheter meddelade den 17 september att Jinko beordrats att stoppa produktionen och att en bybo vid namn Sun hade gripits för att han spridit ”osann information” på internet. 

Sun hade postat information om utsläppen från Jinko och hävdat att de orsakade hälsoproblem för lokalbefolkningen.  

Guo, en annan person från orten, sade till Epoch Times att ett par dagar innan hade flera unga kvinnor som arbetade på Jinko hälsoundersökts eftersom de inte kunde bli gravida. Medicinska undersökningar visade att de var strålskadade och sterila. Efter att detta kom ut började unga kvinnor som planerade att skaffa barn att undvika att arbeta på företaget.


Lokala myndigheter skickade kravallpolis för att slå ner protesterna. Yuanhuas bydistrikt, 15 september. (Foto: Weibo.com)

Lokala myndigheter skickade kravallpolis för att slå ner protesterna. Yuanhuas bydistrikt, 15 september. (Foto: Weibo.com)

Enligt vissa uppgifter på internet ligger företaget 300 meter från en förskola och bara 100 meter från en lågstadieskola och att hälsoeffekterna på barnen och de som bor i området är förödande. 

Enligt de senaste rapporterna i kinesisk media har de lokala myndigheterna gripit 31 personer och Hainings miljöskyddsdepartement ska ha gett Jinko böter på 470 000 yuan. 

Byborna sade att de inte är nöjda med hur det utvecklat sig. De vill att Jinko lämnar Haining.

Kiselproduktion kräver mycket energi och leder till mycket utsläpp, sade Hu Chuli, chef för institutet för industriella och tekniska ekonomiska studier vid nationella utvecklings- och reformkommissionen på ett forum för innovation inom energi med låga koldioxidutsläpp den 17 december. 

Hu påpekade att Kina står för mer än 40 procent av världens kiselproduktion för solkraft genom fotovoltaik. Ändå har det kinesiska folket inte fått åtnjuta denna rena energi eftersom 95 procent går på export.  

Det mest utmärkande för Kinas fotovoltaiska solkraftsinduatri är i själva verket att produktionen och resurskonsumtionen sker i Kina medan produktanvändningen och energisparandet sker utanför landet, enligt Meng Xiangan, generalsekreterare för Kinas sällskap för förnybar energi. 

Larry Hsien Ping Lang, som är en akademiker och ekonomisk kommentator från Hongkong, sade:
– Kina skyddar andra länders miljö genom att exportera gröna produkter, men håller alla föroreningar inom landet. 

De låga arbetskraftskostnaderna i Kina samt att man inte bryr sig om miljön, såväl som statliga subventioner till inhemsk industri gör det ofta omöjligt för utländska företag att konkurrera med kinesisk tillverkning. Kaliforniens solkraftsindustri är ett exempel, enligt Xia Ming, professor i statsvetenskap vid City University i New York. På grund av subventionerna från den kinesiska regimen och de låga arbetskraftskostnaderna begärdes Solyndra, ett kaliforniskt solkraftsföretag i konkurs den 31 augusti, enligt vad Xia berättat för Epoch Times i en tidigare intervju.  

Översatt från engelska