Kinas sex mest uppmärksammade falska nyheter under 2013
En liten flicka håller upp ett parasoll för en gatsopare som har kollapsat i värmen. Lurad! (Skärmdump/Secret China)


I Kina är det ibland inte så lätt att veta vad som är sant och falskt i medierapporteringen. De följande sex ”nyheterna” har alla avslöjats som falska.

1. Kvinnan som gav mat till en hemlös man

Den 26 mars 2013 rapporterade många kinesiska medier historien om en ung kvinna vid namn Wenfang som gav mat till en gammal hemlös man. Hon utnämndes till ”Shenzhens vackraste flicka”.

Barmhärtighetsgärningen var emellertid tydligen falsk, och bara ett sätt att få uppmärksamhet i medier. Ett vittne berättade för Xinhua Net att Wenfang bara gav mat till den gamle mannen för att det skulle komma på en bild. När hennes pojkvän hade tagit bilden gick de båda två omedelbart därifrån och brydde sig inte om den gamle mannen mer.

2. Miljoner i kompensation för ett rivet hus

Dajiang News rapporterade att en man vid namn Zhu Jing i Wenzhou i Zhejiangprovinsen återvände till sin hemstad den 27 mars 2013 efter att ha varit borta i över nio år.

Den utblottade Zhu hade lämnat sitt hem 2004 för att söka jobb. Men han hade inte turen på sin sida. Efter upprepade misslyckanden blev han hemlös, förlorade kontakten med sin familj och utvecklade dessutom tuberkulos. Till sist skickades han hem från ett härbärge i Jiangxiprovinsen.

När Zhu kom hem fick han höra av sin äldre bror att han hade blivit rik, eftersom ett markutvecklingsprojekt hade ägt rum några år tidigare, och han hade kompenserats med sju miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) för sitt rivna hus.

Tråkigt nog för Zhu så var även denna historia falsk. En reporter på Modern Gold News undersökte saken och upptäckte att det handlade om ”allvarliga faktafel”.

3. Fem ton fyrverkerier

Under det kinesiska nyåret i början av 2013 spred sig en video på Kinas internet om en utlänning som hade spenderat en miljon yuan på fem ton fyrverkerier.

Men historien gick upp i rök vid närmare granskning. Enligt ett meddelande som Liuyangs kommunledning i Hunanprovinsen cirkulerade, och som sedermera kom upp på Xinuha Net den 16 februari, handlade videon om ett litet fyrverkeriföretag från Danmark som höll en mindre uppvisning i Liuyang, sommaren 2012. Något köp av fem ton fyrverkerier för en miljon hade aldrig ägt rum.

4. Nytt betalningssystem inom sjukvården

Den 19 februari rapporterade CCTV:s nationella nyhetsprogram på TV och sin hemsida att betalningssystemet inom sjukvården skulle ändras helt. Enligt citat från hälsodepartementet skulle ”betalning efter genomförd behandling” tillämpas över hela landet. I och med den nya politiken skulle sjukhusen betala i förväg och patienterna skulle bara behöva betala sin del till sjukhuset efter behandlingen. Resten skulle betalas genom sjukförsäkringen. Det nya systemet skulle redan vara infört i fler än 20 pilotprovinser, enligt programmet.

CCTV gick ut med de goda nyheterna på morgonen, men redan samma eftermiddag förnekades det hela av hälsodepartementet. Nyheten hade dock redan fått uppmärksamhet. En specialist inom branschen hade varnat för att planen var ”ett tveeggat svärd” och skulle kräva av sjukhusen att man skapade högre standard inom diagnos och behandling. Nätanvändare kallade det för ”den vackraste falska nyheten”.

5. Internetdejten som visade sig vara svärdottern

Heilongjiang Morning News rapporterade om en pinsam dejt i staden Muling den 22 oktober. 57-årige Wang hade blivit förälskad i ”Ensam Blomma” på internet. När de träffades för en dejt på ett hotell upptäckte han att ”Ensam Blomma” var hans svärdotter, enligt artikeln.

Senare drog Heilongjiang Morning News tillbaka nyheten och bad om ursäkt. Efter en noggrann vidare undersökning hade nyheten visat sig vara falsk, sade man. Mulings polisstation bekräftade också att historien hade hittats på av reportern Wei Hongji på TV-stationen Muling TV, enligt Heilongjiang Morning News. ”Vi ber så mycket om ursäkt till våra läsare”, skrev tidningen.

6. Barnet som räddade en gammal kvinna från värmeslag

Det finns massor av historier i Kina om människor som är med om olyckor på gatan utan att någon hjälper dem. Men den 1 augusti publicerade XKB.com en artikel om ett barn som hjälpte en kvinnlig gatsopare som hade drabbats av utmattning i värmen. Artikeln hade rubriken ”Tack, kära barn!” och visade en bild på en liten flicka som höll upp ett parasoll över en kvinna som låg på gatan.

Enligt artikeln hade kvinnan kollapsat på Huangcan East Road nära Dongpus busstation i Tianhedistriktet. Folk gick förbi utan att hjälpa henne. Då kom en liten flicka fram och höll upp ett parasoll över kvinnans huvud för att skydda henne från solen och sade till sin mamma: ”Mamma, hjälp henne!”. När förbipasserande såg vad barnet gjorde var det till sist två stycken som stannade och väckte henne.

Om den historien inte fick dig att gråta så kanske det som kommer härnäst gör det: Alltsammans var en bluff. Enligt People’s Daily Online erkände XKB dagen därpå att ”bilden som var full av kärlek” visade sig ha varit iscensatt.

Reportern fick jobba ganska hårt för att hitta gatsoparen, som hette Tang.

”De sade att de skulle göra en reklamfilm för parasoll”, sade hon. ”Om jag hade vetat att det skulle publiceras i tidningen för att lura folk hade jag aldrig gått med på det.”

Tang sade att den lilla flickans mamma var en av fyra personer som bad henne att delta i reklamfilmen. Det tog dem en och en halv timme att ta bilden som sedan kom i tidningen. De sade åt henne att lägga sig ner på gatan tre gånger för att de skulle få den perfekta vinkeln. Den lilla flickan fick 150 yuan för besväret. ”Jag känner mig utnyttjad”, sade Tang.

Det är dock inte lätt att veta om dessa avslöjade historier är sanna eller falska. Statliga medier som CCTV, Xinhua och People’s Daily är nämligen också kända som mästare på att fabricera nyheter.

Översatt från engelska