Kinas säkerhetschef kritiseras hårt direkt efter avgången
Pu Zhiqiang, konstnärens Ai Weiweis advokat, pratar med media vid Ais hem i Peking den 20 juli förra året. Pu kritiserade nyligen partiets tidigare säkerhetschef Zhou Yongkang. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)


Människorättsadvokaten Pu Zhiqiang från Peking fördömde öppet kommunistpartiets nyligen avgående säkerhetschef, Zhou Yongkang, och kallade honom för ett ”gift” i samhället.

Pu skrev flera inlägg på sin Weibo, Kinas motsvarighet till twitter, förra veckan att Zhou är ”folkförrädare” som ”har skapat enorma katastrofer för landet”. Inläggen fick mycket spridning och diskuterades på internet, men myndigheterna såg fort till att radera dem. Pus Weibo-konto stängdes också ner.

Zhous tillvägagångssätt för att “behålla stabiliteten” är huvudorsaken bakom Kinas sociala oro, sade Pu i en intervju med Voice of America (VOA). För att förhindra sociala konflikter måste regimen sluta att förfölja folk som säger sin mening, sade han.

Under de senaste tio åren med Zhou som ansvarig för säkerhet – först som minister för offentlig säkerhet, sedan som sekreterare för det mäktiga och hemlighetsfulla politisk-rättsliga utskottet – ”har inga av de sociala konflikterna fått en verklig lösning”, sade Pu. De konflikter han syftar på innefattar massakern på Himmelska fridens torg, förföljelsen av Falun Gong, tvångsrivningar och miljöförstöring. ”Han har, direkt eller indirekt, skapat otaliga tragedier.”

Användaren Jiang Zhou skrev på sin Weibo:

”Närhelst stora politiska förändringar sker kommer folk att få betala tillbaka sina historiska skulder. Jag stödjer de djärva intellektuellas mod och patriotism. Jag stödjer advokat Pu Zhiqiang!”

Många på internet oroas över Pus säkerhet, men han berättade för Epoch Times att han inte har satts under press av myndigheterna.

Den politiske kommentatorn Jin Zhentao berättade för Epoch Times att det faktum att Pu inte omedelbart utsattes för hämndaktioner visar att Zhou Yongkang inte står högt i kurs hos den nye ledaren Xi Jinping. Vidare säger han att han tror att Zhou kommer att bli ”nästa villebråd”, efter att tidigare politbyråmedlemmen Bo Xilai, en nära allierad till Zhou, har åtalats.

När folk annars har skrivit saker som gått emot makthavarna har de skickats till tvångsarbetsläger, eller råkat ut för värre saker. För några månader sedan, innan Xi Jinping tog makten, ”skulle advokaten förmodligen ha försvunnit, drabbats av ett iscensatt självmord, eller utsatts för tortyr”, sade Jin Zhentao.

Konflikterna mellan Jiang Zemin-fraktionen och det nya ledarskapet med Xi Jinping i spetsen har intensifierats, och kommer att bli allt tydligare med tiden, enligt Wu Baozhang, tidigare chef för Radio France Internationales kinesiska program, som talat med Epoch Times.

– De viktigaste frågorna är huruvida de kan ta avstånd från regimens dåliga gärningar under de senaste 30 till 60 åren och bryta banden med de som har begått brott, och framför allt, med  de systemen, sade Wu, som på nära håll har följt Pekings nya ledare.

Om de kan det kommer det Kinesiska kommunistpartiet naturligtvis att upplösas, och de kan sedan gå vidare. Om inte, sade han, kommer Kina kanske få ”sin egen version av den arabiska våren”.

Översatt från engelska