Kinas restaurangbransch står inför tuffa tider
En kypare kommer ut från köket i en halal-restaurang i Jiayuguan, Gansuprovinsen i Kina den 14 maj 2013. (Foto: AFP/Getty Images/Ed Jones)


Höga skatter och stigande driftskostnader har gjort att vinstmarginalerna för Kinas restaurangbransch har krympt till den näst lägsta sedan år 2000. Den är bara något bättre än under sars-krisen år 2003.

Yao Jian, som är talesperson för Kinas handelsdepartement, sade att den här situationen ”aldrig tidigare skådats” under en presskonferens den 28 augusti. Yao sade att restaurangbranschens utvecklingstakt började gå ner i början på år 2008 och sjönk märkbart under 2012. Situationen har blivit ännu tuffare under 2013.

Yao anser att situationen är en återspegling av att de centrala myndigheterna vidtagit åtgärder för att stoppa tjänstemännens lyxkonsumtion på det offentligas bekostnad, rapporterade Caijing, en ledande undersökande affärstidning, den 29 augusti.

Men enligt Bian Jiang, biträdande chef för Kinas matlagningsförbund, så är det bara droppen som fick bägaren att rinna över.

Förbundet konstaterade att andelen restauranger som går i konkurs per månad är 15 procent, och situationen är särskilt svår för lyxrestauranger.

Bian sade till Caijing att branschen står inför olika utmaningar, såsom stigande hyreskostnader, lönekostnader, materialkostnader samt olika skatter och avgifter. För närvarande finns 46 typer av skatter och avgifter som gäller för branschen, inklusive en stadsbyggnadsskatt, avgift för den lokala säkerheten och avgifter för flodskötsel och miljöförbättring, enligt undersökningar som föreningen gjort.

Matlagningsförbundets uppgifter visar att den genomsnittliga årliga ökningen av hyreskostnaden har varit 8 procent, lönekostnaderna gick upp med 10 procent under första halvåret 2013, och materialkostnaderna ökade med lika mycket.

”I de största städerna, som Shanghai, är den genomsnittliga vinsten för branschen endast 7 procent, och bara 10 procent av restaurangerna lyckades gå med vinst,”  sade Jin Peihua, vice sekreterare i Shanghais matlagningsförbund, enligt Yicai.net.

”Andra platser har det förmodligen ännu värre”, tillade han.

Skriven på engelska av Gisela Sommer.

Översatt från engelska