Kinas regim uppmanas sluta mörka om upploppen i Urumqi
Förre sekreteraren för kommunistpartiet i Xinjiang, Wang Lequan (höger) vid den sjunde plenisessionen på den nationella folkkongressen i Peking i mars 2008. Han avgick från sin post efter massdemonstrationer nyligen. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Kinesiska intellektuella och frilansskribenter har börjat kritisera den kinesiska regimen för att man skyller upploppen i Xinjiang i juli på påverkan utifrån. Kritikerna menar att den kinesiska propagandan i frågan ledde till han-kinesers massdemonstration i Urumqi. Många som demonstrerade krävde att Wang Lequan, kommunistpartiets regionssekreterare, skulle avgå.

I Nationaliteters Kulturpalats i Peking visar man för närvarande en fotoutställning där man dokumenterat regeringens nedslag på upploppen i Urumqi den 5 juli. Utställningen inkluderar även en video som hyllar regeringen för att man håller kontroll i Urumqi och beskyller fientliga utländska krafter för att ligga bakom oroligheterna. De flesta som besöker utställningen är organiserade grupper.

Peng Dingding, en ekonom från Peking, menar att utställningen bara kommer skapa ännu mer missförstånd runt händelsen.

– Allmänheten borde fråga vad regeringen gjorde och vad allmänna säkerhetsbyrån gjorde under upploppen. Problemet ligger hos de lokala myndigheterna. Borgmästaren och chefen för säkerhetsbyrån i Urumqi borde avskedas för att de inte vidtog effektiva förebyggande åtgärder. När incidenten först bröt ut skickades poliser först och främst ut för att skydda kommunistpartiets och den regionala regeringens byggnader i stället för att ta itu med det allvarliga våldet på gatorna, sade Peng i en intervju med Radio Free Asia.

Massdemonstrationen av han-kineser i Urumqi den 4 september var inte riktad mot Rebiya Kadeer, den tysklandsbaserade ledaren för World Uyghur Congress, utan mot Wang Lequan, Xinjiangs högsta ledare. Enligt Peng hade lokala han-kineser redan börjat visa bristande tilltro till regeringen två månader tidigare.

– Redan den 6 och 7 juli markerade han-kineserna sitt missnöje genom att de bar käppar för att skydda sig själva när de gick ut. Det var ett tecken på att de inte hade förtroende för regeringen, sade han.

– Det är uppenbart att allmänheten känner på sig att myndigheterna inte har läget under kontroll efter 5 juli-incidenten. De är fortfarande arga på Wangs långsamma reaktion. Om myndigheterna inte ställer Wang till ansvar kommer allmänheten göra det, sade välkänd internetskribent Yang Hengjun.

Enligt rapporter har myndigheterna stramat åt sin informationsblockad i Xinjiang efter den 5 juli med restriktioner på både telefon- och internettrafik samt mediarapportering.

Vissa analytiker menar att dessa strikta kontroller orsakade panik eftersom allmänheten upplevde att de inte hade någon kanal att ta emot information om händelsen. Eftersom allmänheten inte hade något utlopp för sitt missnöje gick man till slut ut på gatorna för att demonstrera.

– Att det var så många som demonstrerade var ett resultat av att informationen var så strikt kontrollerad. Folk behöver vädra sina åsikter på något sätt, sade Yang.

Det tibetanske skribenten Woeser anser att den nuvarande situationen i Xinjiang ger upphov till komplexa frågor.

– Det kanske blir bätre om de centrala myndigheterna flyttade bort Wang från Xinjiang. Den långsiktiga lösningen borde dock vara något som förbättrar dialogen om frågan och justerar den etniska politiken.

Översatt från engelskan: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22265/