Kinas regim trakasserar tv-stations nyårsgala
NTDTV och supportrar fördömer den kinesiska regimens störningar av den kinesiska nyårsgalan Spectacular vid en presskonferens framför det kinesiska konsulatet i Los Angeles. (Foto: The Epoch Times)


Bara några dagar innan New Tang Dynasty TV:s globala kinesiska nyårsgala, Spectacular, öppnade i Houston denna vecka, arbetade den kinesiska regimens agenter intensivt för att stoppa showen.

Kinesiska agenter har stört showens biljettförsäljning och informationslinjer, i ett uppenbart försök att hindra människor från att se showen. Upprepade telefonsamtal till dessa nummer kommer i form av inspelade meddelanden från ett telefonnummer i Kina, 86-17911022000. Epoch Times reportrar som försökt ringa det numret får antingen upptagetton eller ett meddelande om att numret inte är i bruk.

Andra städer som den turnerande kinesiska nyårsgalan uppförs i, såsom New York, Washington DC, Chicago, Boston och Atlanta, har de senaste dagarna utsatts för liknande trakasserande telefonsamtal.

Den 1 februari nåddes telefonnumret till biljettförsäljningen för galan i New York fått sådana samtal varannan minut. Detta fortsatte även under natten. Händelsen har polisanmälts.

Biljettförsäljningstelefonen i Washington DC var också måltavla för trakasserande samtal. Detta blockerade telefonlinjerna, vilket gjorde det omöjligt för kunder att ställa frågor om föreställningen.

Enligt Liu från NTDTV Spectaculars arrangörskommitté, fick tre de tre linjerna för biljettförsäljning till Chicagoföreställningen också ta emot ett stort antal inspelade samtal från ett nummer i Kina, 86-17911020000. En minut av inspelningen var på kinesiska och en och en halv minut på engelska. Samtalen har allvarligt stört biljettförsäljningen.

I år har NTDTV framfört den globala kinesiska nyårsgalan i Vancouver, San Francisco, Ottawa, Montreal, Toronto, Philadelphia, Washington DC och Taiwan. Spectacular kommer att turnera i fler städer runt om i världen med totalt 76 uppträdanden för uppskattningsvis 200 000 åskådare. Showen som framhäver traditionell kinesisk kultur genom musik och dans, uppges ha mottagits med stor entusiasm av de åskådare som hittills sett den, såväl kineser som västerlänningar

Enligt NTDTV i Los Angeles använde det kinesiska konsulatet där olika medel för att underminera galan. Bland annat har de skrivit till media och politiker för att smutskasta showen och utövat påtryckningar på sponsorer att dra tillbaka sitt stöd för showen.

Den kinesiska generalkonsuln i Sidney skickade ett stort antal brev till parlamentsledamöter i Australien och New South Wales, där han attackerade NTDTV och uppmanade politikerna att inte spela in eller skriva nyårshälsningar till NTDTV och inte delta på NTDTV:s mottagning och nyårsgalans show.

I Sydkorea utövade den kinesiska kommunistregimen påtryckningar på utrikes- och handelsdepartementet, kultur- och turismdepartementet och Koreas nationalteater att ställa in NTDTV:s Spectacular, och utnyttjade nationalteaterns planerade Kinaföreställning i juni 2007 i förhandlingarna. Som ett resultat ställdes NTDTV:s Spectacular in i Seoul dagen innan öppnandet.

NTDTV hade en presskonferens den 29 januari där man bjöd in journalister från Associated Press, Reuters, New York Post, Bloomberg Radio, New Yorker TV och flera andra medier. Då avslöjades de underliggande orsakerna till den kinesiska regimens förtryck och störningar.

Dr. Samuel Zhou, vice programchef för NTDTV, påpekade att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) länge har upprätthållit en filosofi baserad på kamp och våld, och att det därför inte förmår samexistera med autentisk traditionell kinesisk kultur. Detta är den underliggande orsaken till KKP:s förtryck av NTDTV:s Spectacular-show. KKP har inte bara använt ekonomiska påtryckningar för att hota showens sponsorer, utan har också trakasserat deltagande artister.

Epoch Times kolumnist Heng He uttryckte sin förfäran över KKP:s handlingar. Han sade att det är svårt att tänka sig att den kinesiska kommunistregimen hyser sådant djupt hat mot nyårsgalan – vilken för fram ren traditionell kinesisk kultur utomlands – att regimen har mobiliserat nationens resurser, i form av internationell handel, kulturutbyte, utländsk diplomati och NGO-utbyten, för att förtrycka showen.

Wu Fan, chefredaktör för tidskriften China Affairs, protesterar starkt mot KKP:s aktiviteter. Han sade att dessa kränker USA:s lagar och har uppmanat USA:s regering att uppmärksamma frågan.