Kinas regim spenderar drygt 900 miljarder på resor varje år
Kommunistpartiets ledare Hu Jintao (mitten) och resten av regimen spenderar mer än 900 miljarder yuan på resor varje år. (Peter Parks/AFP/Getty Images)


Den statliga TV-kanalen CCTV:s program News 1+1 avslöjade att Kinas regering spenderar 900 miljarder yuan (motsvarande cirka 900 miljarder svenska kronor) på mat, utrikesresor och transporter varje år. Denna chockerande summa har i ljuset av den rådande finanskrisen orsakat hetsiga diskussioner på nätet.

Den statligt anställde forskaren Wang Xishin uppgav denna siffra under programmet News 1+1. Summan verkade chockera programledaren Chai Jin som upprepade gånger frågade: ”Hur mycket, sa ni?”. Wang bekräftade:

– De allmänna medlen för mat, utrikesresor och transporter uppgår till 900 miljarder yuan per år. Det utgör 30 procent av landets administrativa utgifter.

Chai Jin frågade om inte finansministeriet uppgett en siffra på 29 miljarder yuan.

– De kan ha använt en annan statistisk metod, svarade Wang.

Många kineser har också chockerats av summan. En bloggare skrev: ”Det är en astronomisk summa”. En annan skrev: ”Vad är 900 miljarder yuan? Det skulle räcka till att bygga 90 svävartågsystem som det i Shanghai”. En tredje gjorde ett överslag och kommenterade: ”Det innebär arr varje kines betalar 700 yuan om året för att betala för politikernas mat och utrikesresor”.

Det kinesiska kommunistpartiets korruption framstår som hopplös för många bloggare. Somliga är sarkastiska, andra menar att det inte är något nytt.

”Det här är väl ingen nyhet. För några år sedan visste vi redan att regeringens användning av allmänna medel är nog för att bygga flera hangarfartyg varje år”.

 

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/china/chinese-regime-annual-travel-expenses-8337.html