Kinas regim slår hårt mot Xinjiang
Kinesiska trupper marscherar längs en gata i Urumqi den 5 september 2009. (foto: Philippe Lopez/ AFP)


Myndigheter i den oroliga regionen Xinjiang i Kina genomför en kampanj som kommer att slå hårt mot befolkningen. De hävdar att den kommer att ”utplåna laglösheten” och ”förändra säkerhetssituationen i området”.

Xinjiangs huvudstad Urumqi har skakats om av våldsamheter två gånger tidigare i år då etniska uigurer, Han-kineser och beväpnad polis drabbat samman.

Det våldsamma upproret i juli i år var det värsta i regionen på flera decennier. Uigurer hävdar att hundratals personer dog. I september ledde konfliker åter igen till våldsamma demonstrationer.

Polis i Xinjiang sade till Xinjiang Daily att den senaste strike hard-kampanjen är en jakt på demonstranter som deltog i upproret i juli.

Sophie Richardson från Human Rights Watch Asia menar att fundamentala förändringar behövs i regionen.

– Det är exakt denna typen av ”strike hard-kampanjer” som har lett till spänningarna och oroligheterna i Xinjiang. De har inte skapat förutsättningar för den sortens stabilitet som den kinesiska regeringen säger att de eftersträvar. Sanningen är att stabilitet är ett resultat av människors möjlighet att uttrycka sig fritt utan rädsla för repressalier och de garantier som säkerställs genom ett oberoende rättssystem, sade Richardson.

Termen ”strike hard” användes under 80-talet då kinesiska myndigheter genomförde storskaliga kampanjer i syfte att tillfångata dissidenter. Kinesiska rättsadvokater har senare kritiserat dessa kampanjer för att vara människorättskränkande.

Se NTDTV:s nyhet här: http://english.ntdtv.com/ntdtv_en/ns_china/2009-11-04/414757838715.html