Kinas regim skyller ekonomiska problem på Washington


Den senaste samtalsrundan mellan USA och Kina slutade med ännu ett bekymrat uttalande om det amerikanska budgetunderskottet. Det är rent av så att de tydligaste budskapen Washington hör från det kinesiska regeringshögkvarteret Zhonganhai är kritik mot administrationens utgifter och lån.

De flesta amerikaner är själva allt för oroliga över president Obamas intecknande av framtiden för att  ens kunna skänka en tanke åt Pekings kommentarer. Men det kinesiska kommunistpartiet är inte ute efter att få amerikanerna att se klart på situationen, utan snarare av att dra kragen upp över ögonen på sitt eget folk.

Det faktum att kommunistregimen nu sitter på mer amerikanska skulder än någon eller något annat på jorden har gett den känslan av ekonomisk makt. Det finns inget fog för den uppfattningen, men det kommer att ta ett tag för den insikten att sjunka in därborta. Det viktiga är dock vad Pekings kritik avslöjar: en djup oro för sin egen ekonomi och oförmågan att få rätsida på den.

De senaste ekonomiska uppgifterna från Peking trumpetade ut en BNP-ökning med 7,9 procent under det andra kvartalet. Med kännedom om kadrernas förkärlek för påhittad statistik kan den verkliga ökningen ligga så lågt som på 6 procent, vilket är under befolkningsökningen. Det betyder att det genomsnittliga offret för KKP:s politik blir fattigare. Detta trots en halv biljon dollar i ”stimulans”.

Den redan hårt drabbade kinesiska banksektorn fortsatte att gräva i sitt allt djupare hål, med våg efter våg av vanvettiga lån, vilket gör det nödvändigt att åter använda ordet bubbla. Regimen har lovat att använda ”marknadsåtgärder” för att bromsa upp utlåningskarusellen, utan att förklara för någon vad den verkligen menar med det.

Med en ekonomi som inte återhämtar sig i tillräcklig omfattning, en korruption som fortfarande är utom all kontroll och ett flertal banker som med säkerhet kommer att drunkna i dåliga lån inom en snar framtid, så behöver den kinesiska regimen någon att skylla på – och då passar Obamaadministrationen bra.

För tydlighetens skull vill jag påpeka att jag på intet sätt stöttar president Obamas vanvettiga spenderande. Följderna av biljondollarunderskottet (hela den federala budgeten var mindre än en biljon dollar bara för 25 år sedan) är tydliga: hög inflation, ett lägre dollarvärde och en förlamande effekt på företagsinvesteringarna. Detta gör det lätt för de kinesiska kadrerna att gömma sig bakom USA:s misstag.

Om situationen fortsätter att förvärras i kommunist-Kina kommer kadrerna med all sannolikhet med fler hot om att skriva ner de amerikanska tillgångarna, samtidigt som de skyller regimens egna misslyckanden på tillgångarnas minskade värde.

Tyvärr kommer alltför många av Washington-administrationens kritiker att utnyttja Kinas rökridå, som varande ännu en konsekvens av presidentens vägran att dra ner på utgifterna. Detta gäller särskilt kommunist-Kinas banker som kommer att protestera vilt mot de amerikanska tillgångarnas värdeminskning, samtidigt som de hoppas att ingen lägger märke till landets inrikes underskottstsunami.

Det är ännu ett skäl till att Washington behöver få ordning på sina finanser. Utan denna krycka har Peking inget att skylla den fortsatta ekonomiska nedgången på, och allt fler av regimens offer kommer att resa sig för att ta tillbaka sitt land.

Då kan regimen mycket väl att lyckas (och med all säkerhet försöka) lägga skulden för alla sina ekonomiska problem på presidenten.

Utländska investerare (som borde veta bättre, men det tar vi en annan dag) kommer att få höra historier om bärkraftiga projekt som vittrar bort på grund av försvagade kinesiska banker och slösaktiga amerikaner, och sannolikt kommer de att tro på dem. Kadrerna kan mycket väl dupera utlänningar att investera både miljoner och miljarder nya dollar för att täcka ett fiktivt investeringsglapp.

Tvärtemot vad det kinesiska kommunistpartiet vill får världen att tro, har det en mycket svag ställning. Dess ekonomiska strategier skapar fler problem samtidigt som det inte löser dem som från början var orsak till strategierna.

Så länge USA fortsätter slösa som om pengarna växte på träd kommer kadrerna att kunna gömma sig bakom det, vilket de desperat behöver för att överleva. Och som nästan varje tyrann på planeten, kommer det att bygga sin överlevnad på att piska upp hat mot USA och ge det skulden för saker det inte gjort.

DJ MCGuire bor i USA och är en av grundarna till China e-lobby. Han har skrivit boken Dragon in the Dark: How and Why Communist China Helps Our Enemies in the War on Terror.

Läs gärna den engelska originalartikeln: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20403/