Kinas regim offentliggör planer på att slå ner på internet
Fotomontage skapat av kinesiska nätanvändare, som föreställer partitjänstemännen Lei Zhengfu och Yang Dacai, som båda varit inblandade i skandaler som nyligen avslöjats på nätet. De pekar på rubriken till en artikel, "Internet står inte över lagen", som har blivit mycket kritiserad. (Foto: Weibo.com)


Statliga medier har meddelat det Kinesiska kommunistpartiets avsikt att slå ner på yttrandefriheten på internet.

Det var den 20 december som tre av regimens huvudsakliga mediaspråkrör — Xinhua, People’s Daily och Guangming Daily — publicerade ledarartiklar på förstasidan som påpekade att internet ”lyder under lagen”. Dagen därpå upprepades budskapet. Internetportaler som ofta tvingas gå regimens ärenden följde snart efter; Sina, Sohu och Netease publicerade också ledarartiklar om att ”stärka lagregleringen av internet”.

Artiklarna är typiska tecken på ett skifte i politiken, där man använder media för att kratta manegen för en kommande kampanj. Livliga diskussioner kring nyheten uppstod på Weibo (Kinas motsvarighet till Twitter) och andra internetplattformar.

Minst två högt uppsatta partitjänstemän har nyligen varit inblandade i skandaler som gjorts kända på internet. Lei Zhengfui och Yang Dacai är två av dem som har goda skäl att vilja se ökade restriktioner. En skämtbild som reportern Liu Xiangdong på Economic Observer nyligen publicerade antyder detta motiv till de hårdare tagen mot internet. På bilden pekar Lei och Yang på rubriken ”Internet står inte över lagen”.

– Jag tror att det här är ett tecken på förtryck, sade dissidenten Shen Liangqiang i en intervju med Sound of Hope Radio Network. Den inflytelserike ekonomen Han Zhiguo beklagade att mer förtryck kommer precis efter den 18:e partikongressens ledningsbyte, när många kineser hade hoppats på politiska reformer. Han skrev på Weibo, där han har fyra miljoner följare: ”Smekmånaden är inte ens över, och Weibo är i fara igen. Under den här perioden när det finns hopp i samhället är det helt otroligt att myndigheterna hemfaller till ett sådant här vanemässigt tänkande.”

Samma besvikelse hördes från en annan populär författare. Xu Xiaonian, professor vid China Europe International Business School, kommenterade till sina mer än fem miljoner följare: ”Vem kommer nu att tro på det, även om andra reformer genomförs i framtiden?”

En del uttryckte förakt för planerna på mer internetcensur. ”Enligt min erfarenhet borde People’s Daily kallas för källan till ondska, Guangming Daily källan till synd, och CCTV, det är källan till all ondska,” skrev användaren ”Chen VI 1968”.

En annan användare uttryckte öppet motstånd: ”Förra året genomförde de registreringstvång med ens verkliga namn på Weibo, och det var väldigt skrämmande. Tack vare allas mod misslyckades det nya systemet. Nu säger de att internet inte står över lagen, och försöker använda en annan metod för att skrämma oss. Yugong vill säga följande: Internet står inte över lagen, men Kina är inte heller den auktoritära diktaturens privata land, så jag uppmanar er alla att lämna Kina, ju längre bort desto bättre.”

Personen som skrev det inlägget kallade sig ”Yugong flyttar på partiet”, vilket är en referens till en kinesisk saga där en gammal man försöker flytta ett berg som står framför hans hus. Hans beslutsamhet gör gudarna rörda, och de flyttar berget åt honom.

Översatt från engelska