Kinas regim fördröjer OS-sändningarna
Informationskontroll är en viktig fråga för arrangörerna av Peking-OS. Här marscherar kinesiska soldater utanför olympiska huvudarenan, också känd som “fågelboet”. (Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images)


Den kinesiska kommunistregimen har stärkt den rigorösa säkerhetskontrollen över tv-sändningarna från Peking OS för att förhindra att oönskade händelser når tittarna.

Enligt Hongkong-tidningen Ming Pao har Kinas Propagandadepartement nyligen beordrat alla tv-stationer i Kina att fördröja livesändningarna från OS med tio sekunder. En källa säger att påbudet syftar till att förhindra att oönskat innehåll sänds till tittare, inklusive politiska aktioner av utländska friidrottare på sportarenorna eller vid prisutdelningsceremonierna.

Radio Free Asia rapporterar att den kinesiska regimen återigen poängterat att alla organisationer och individer är förbjudna att sprida alla typer av OS-relaterade filmer på internet, inklusive personliga bloggar och forum.

Ming Pao skrev att fem sydkoreanska idrottare vid en prisutdelning under de asiatiska vinterspelen i staden Changchun i januari plötsligt hade vecklat ut en banderoll med slagordet: ”Baitou-berget tillhör oss”. Trots att händelsen inte sändes på grund av fördröjningar i liveupptagningarna, blev kinesiska myndigheter ändå upprörda.

Man vill garantera att inga oönskade protester till exempel en ”Befria Tibet”-banderoll visas i tv, vilket hände när OS-facklan skulle tändas i Grekland.

En källa inom Ming Pao sade också att det krävs av alla Kinas tevestationer att de hjälper till att öka säkerheten under OS. Fler beväpnade poliser och militärer kommer att rekryteras för att bevaka kinesiska tevestationer. Alla radio- och tevestationer kommer också att se till att deras kommunistkadrar kommer att bo på sina respektive arbetsplatser och arbeta för att förhindra att OS-sändningarna inte störs.

National Copyright Administration, Ministeriet för industri och informationsteknologi och Statliga administrationsbyrån för radio, film och television höll presskonferens den 7 juli. Enligt Radio Free Asia meddelade dessa myndigheter att obehöriga OS-sändningar och relaterade aktiviteter via internet är olagliga och kommer att förbjudas. I meddelandet framhävdes att sändningsrättigheterna till tävlingarna och relaterade OS-aktiviteter i Kina och Macao exklusivt hade tillskrivits China Central Television (CCTV). Alla som inte har sändningstillstånd är förbjudna att sända från OS.

Enligt Beijing News är det förbjudet att publicera filmklipp och fotografier som privatpersoner tagit eller spelat in – relaterade till OS-händelser – på internet och mobila plattformer. Kommunistregimens officiella nyhetsorgan Xinhua News Agency rapporterade om en webbsida i Kina med nedladdningsbara filmer, som sände OS-facklan utan tillstånd, betraktades som olaglig och fick en varning.

Hongkuan Li, tidigare chefredaktörer för den omtalade prodemokratiska kinesiska elektroniska tidskriften Big News, sade att “det är svårt att implementera ett sådant förbud. Internet är en öppen virtuell samlingsplats. Miljontals kineser och utländska besökare kommer att kunna ladda ner vad helst de vill se och höra för eget bruk på internet, som också kan spridas till olika forum och bloggar. Det går inte att stoppa. Så det är bara en ondskefull lag”.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/chinese-regime-delays-live-olympic-broadcast-1716.htm