Kinas rättssäkerhet i fokus i uppmärksammat mål, del 2


Här följer del två i artikeln om målet mot försvarsadvokaten Li Zhuang och situationen gällande rättssäkerhet i Kina.

Lis högljudda protest mot sin dom kan ha stått honom dyrt. Den 21 februari beslutade Pekings justitiebyrå att dra in hans advokatlicens och Pekings advokatsamfund sade upp hans medlemskap.

Li Zhuang är inte ensam om att straffas av Pekings advokatsamfund på grund av sin inblandning i ett ”politiskt” mål i Chongqing. Den 13 maj 2009 reste de två advokaterna Li Chunfu och Zhang Kai från Peking till Chongqing för att träffa sina klienter, dottern och sonen till en äldre Falun Gong-utövare som enligt uppgift misshandlats till döds i ett tvångsarbetsläger för att han inte ville sluta utöva Falun Gong. De två advokaterna greps och misshandlades av polisen. Advokatsamfundet skickade en person till Chongqing, men inte för att hjälpa advokaterna utan för att föra dem tillbaka till Peking och se till att de slutade ”ställa till problem för myndigheterna i Chongqing”. Samfundet sade senare upp deras medlemskap.

De flesta kanske tror att ett advokatsamfund är en sammanslutning av advokater, men så fungerar det inte i Kina. Det finns ett advokatsamfund i varje provins och större stad i Kina. De hör alla till Kinas förenade advokatsamfund. På justitieministeriets hemsida ser man att det förenade advokatsamfundet är kopplat till dem. Justitieministeriet har även hand om alla fängelser och tvångsarbetsläger i Kina. Ministeriet kan dock inte heller agera på egen hand, utan är underordnat kommunistpartiets politiska och legala kommitté, precis som ministeriet för allmän säkerhet, överåklagarämbetet och högsta domstolen.

Advokarsamfundens styre är dock tydligen inte tillräckligt för att se till att Kinas advokater alltid spelar den roll som regimen tilldelat dem.

Den 16 februari rapporterade statliga Xinhua News Agency att justitieministeriet meddelat att alla advokatbyråer nu inkorporerats i partiorganisationen, såsom man fastställt som ett tidigare tvåårsmål. Det finns omkring 15 000 advokatbyråer i Kina, varav 4000 har partirepresentation inkorporerade i själva firman, 8000 delar  fler än en på en partirepresentant och de återstående 3000 numera har anställda instruktörer från högre partikommittéer. Resultatet av detta initiativ är att varje del av rättssystemet i Kina nu står under direkt partiövervakning.

Justitieminister Wu Aiying sade till Xinhua i augusti förra året att advokater måste ta hänsyn till politik, betrakta situationer i sin helhet, upprätthålla disciplinen och lyda partiet.

Samtidigt vill partiet dock utåt upprätthålla bilden av att Kina rör sig i riktning mot ökad rättssäkerhet. Li Zhuangs fall har kommit att bli generande för partiet. Advokater och nätanvändare i Kina har uppmärksammat fallet, liksom utländsk media. Det sänkta straffet i Lis andra rättegång var ett försök av regimen att verka mild utan att erkänna maktmissbruk.

Samtidigt sänder Li Zhuangs fall ett tydligt budskap till advokater i hela Kina att det är säkrast att de inser sin plats och sin roll.

Om ett fall är politiskt till sin natur styrs och övervakas hela den juridiska processen av partiet, inklusive utredning, bevisinsamling, gripande, domen och till och med försvararens agerande. Den anklagade står på andra sidan, ensam och helt utan hopp. Om fallet inte är politiskt kommer den allmänna korruptionen att vara det som styr utgången. Denna situation är inte bara Li Zhuangs personliga tragedi.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30297/

Mer i samma ämne

Advokat fick lära sig reglerna den hårda vägen,  Del 1 av 2