Kinas premiärminister besöker Sverige
Kinas premiärminister Wen Jiabao då han beökte Turkiet tidigare i år. (Foto: Kazuhiro Ibuki / POOL / AFP)Kinas premiärminister Wen Jiabao då han beökte Turkiet tidigare i år. (Foto: Kazuhiro Ibuki / POOL / AFP)

Kinas premiärminister Wen Jiabao då han beökte Turkiet tidigare i år. (Foto: Kazuhiro Ibuki / POOL / AFP)

Regeringskansliet har meddelat att Kinas premiärminister Wen Jiabao kommer att besöka Sverige den 23–25 april.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att besöket skapar ett tillfälle att föra en dialog med Wen Jiabao kring politiska, ekonomiska och internationella frågor eftersom Sverige samarbetar med Kina inom en rad områden.

Besöket inleds i Göteborg måndagen den 23 april. Enligt TT blir det, precis som vid Kinas president Hu Jintaos besök i västkuststaden, ett arrangemang på Ostindienfararen.

På tisdagen blir det presskonferens i Stockholm.

I programmet ingår bland annat audiens hos Kung Carl XVI Gustaf och möten med talman Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt.

På onsdag avslutas den internationella konferensen Stockholm +40, om hållbar utveckling där Wen Jiabao ska delta.

Wen Jiabao föddes i Tianjin den 15 september 1943. I mars 2003 blev han Kinas premiärminister.

Under 1980-talet flyttade han till Peking där han valdes in i Centralkommittén. Wen blev chef för Centralkommitténs allmänna kontor 1986, och 2002 valdes han in i Politbyråns Ständiga Utskott.

Wen blev populär hos befolkningen i och med sina uppmärksammade framträdanden i samband med jordbävningen i Sichuan 2008.

Wen är känd för sina politiska åsikter om att göra politiska reformer i Kina. Under en direktsändning på CNN i oktober 2010, sade Wen: ”Jag har sammanfattat mina politiska ideal i följande fyra punkter: att alla skall leva ett lyckligt liv med värdighet, att alla skall känna sig trygga och säkra, att samhället skall vara ett med jämlikhet och rättvisa, och att alla skall tro på framtiden. Trots de olika diskussioner och åsikter i samhället och trots ett visst motstånd, kommer jag agera i enlighet med dessa ideal obrottsligt, och avancera politiska reformen och omstrukturering så gott som jag kan.”

På en presskonferens under Folkkongressen 2012 sade han att Kina skall “gå vidare med både ekonomiska reformer och politiska reformer, särskilt reformer på ledningssystem för partiet och landet”.

Enligt källor från partiet i Kina, har Wen drivit fallen för den politiska rehabiliteringen av studentrörelsens protester på Himmelska Fridens Torg 1989, och att återupprätta namnet av Falun Gong som förföljs sedan 1999 av dåvarande presidenten Jiang Zemin.

Besöket i Sverige ingår enligt TT i en rundresa i Europa som Kinas premiärminister gör innan han ska avgå i höst. ”Mycket av schemat är höljt i dunkel” skriver TT.