Kinas politik för miljövänlig energiteknik undersöks av USA
Kinas politik för miljövänlig energiteknik undersöks av amerikanska handelsmyndigheter. På bilden ses en arbetare vid Yinglis solpanelsfabrik i Baoding i Hebeiprovinsen. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Kinas politik för miljövänlig energiteknik kommer undersökas av de amerikanska handelsmyndigheterna enligt ett uttalande i fredags.

Det hela började med ett krav från det amerikanska stålarbetarfacket, USW, förra månaden, där man kräver att Kinas politik för miljövänlig energi skall undersökas. Amerikanska myndigheter kommer nu undersöka om de här anklagelserna är tillräckligt allvarliga för att skickas vidare till Världshandelsorganisationen, WTO.

– USW har väckt frågor som täcker ett brett spektrum av kinesiska regeringens policies som påverkar handel och investeringar inom grön teknologi. Detta är en mycket viktig sektor för USA, sade Ron Kirk, handelsrepresentant för USA.

Enligt USA bedriver Kina politik som strider mot WTO:s regler genom att orättvist diskriminera mot utländska firmor och behandla fördelaktigt kinesiska producenter av grön teknologi.

Enligt USA:s handelsrepresentanter använder Kina ett stort antal policies som strider mot WTO:s regler och ger orättvisa fördelar till sina inhemska producenter av vind- och solkraftsprodukter, avancerade batterier och energieffektiva fordon, bland annat.

– Vi tar USW:s uttalanden på största allvar och vi undersöker dem intensivt, sade Kirk.

– Jag har bett min personal att använda den 90-dagarsperiod som tillåts enligt lag för att noga undersöka USW:s påståenden. De påståenden som vi finner har tillräckliga bevis bakom sig och som kan hanteras effektivt genom uppgörelse för tvister via WTO kommer vi arbeta kraftfullt med.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44296/