Kinas plan för mänskliga rättigheter lär inte lura människorättsadvokaterna
Kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng (Foton: Epoch Times)


Den 13 april rapporterade AsianNews om en ”brutal attack i fullt dagsljus” i Chengdu. Advokaten Cheng Hai slogs blodig av offentliga tjänstemän för att han försvarat en Falun Gong-utövare. Enligt rapporten ”omringades han av 4-5 personer som misshandlade honom brutalt och fortsatte sparka på honom när han låg på marken”.

Cheng ringde polis, men när de kom sade angriparna att de var offentliga tjänstemän från ett distriktskontor vars uppgift var att ”garantera ordning i samhället”. Polisen lämnade platsen utan att skriva någon rapport om misshandeln.

Samma dag som Cheng misshandlades av offentliga tjänstemän släppte Kina sin ”Nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter (2009-2010)” Detta dokument är ett försök att bemöta kritik från människorättssamfundet i världen och visa att Kinas kommunistledare nu menar allvar med att förbättra mänskliga och medborgerliga rättigheter.  

Vad lovar då Kinas plan för förbättring av mänskliga rättigheter? Det står att läsa: ”Under perioden 2009-2010 kommer Kina fortsätta att stärka arbetet för att förbättra demokrati och rättssäkerhet….stärka skyddet av medborgerliga rättigheter under upprätthållandet av lag och juridiska processer, höja nivån på tryggandet av människors medborgerliga och politiska rättigheter….Kina kommer förbättra sina förebyggande och hjälpande insatser för att skydda medborgarnas personliga rättigheter i alla processer inom polis och rättsväsende”.

De kinesiska ledarna skulle tveklöst få svårt att övertyga Chen om att de menar allvar med dessa ord. Vad hände med Chengs medborgerliga rättigheter? Cheng och några av hans kollegor vid Yitongs advokatbyrå sparkades för några månader sedan för att de försvarat mänskliga rättigheter och efterfrågat ett direkt val av ledarna för Pekings advokatsamfund. Enligt AsianNews utses dessa nu av kommunistpartiet.

Att misshandla och fängsla advokater är inte ovanligt beteende för poliser i Kina. Artikeln i AsianNews noterade att hot och våld mot de modiga advokater som försvarar mänskliga rättigheter ökar.


Guo Guoting, människorättsadvokat, Kina.

Guo Guoting, människorättsadvokat, Kina.

Enligt Guo Guoting, en människorättsadvokat som nu bor i Kanada finns det minst 12 människorättsadvokater som förföljs av den kinesiska regimen. Dessa advokater vill se ett rättssäkert Kina och är därmed villiga att försvara Falun Gong-utövare, Kinas mest förföljda grupp. Kinas advokatsamfund hjälper dem aldrig.

Guo sade till Epoch Times i en intervju 2007:

– En sak är säker: I Kina har inte ens människorättsadvokater mänskliga rättigheter. Hur ska då vanligt folk kunna ha så kallade mänskliga rättigheter?

I planen står inget om att avskaffa enpartistyret i Kina. I den rör man i stället till koncepten mänskliga och medborgerliga rättigheter genom att tala om rätt att försörja sig och ekonomiska rättigheter i en socialistisk stat styrd av den kinesiska kommunistpartiet. Man tar inte upp de fundamentala friheter som den civiliserade världen håller så högt: Yttrandefrihet, religionsfrihet, frihet från godtyckliga gripanden, oberoende rättsväsende, likhet inför lagen, och så vidare.

Den 29 september 2007 fördes Pekingadvokaten Li Heping bort med en huva över huvudet av män som körde i en timme till en plats där man förolämpade, hotade och misshandlade honom, bland annat med elektriska batonger, i sex timmar. Av de 10 män som deltog sade sig en komma från Pekings statliga säkerhetsbyrå, dvs en gren av polisväsendet. Lis hårddisk raderades och han blev av med värdefull data. Li är kristen och hoppas på ett bättre Kina.

Enligt China Aid skrev Li ”Jag längtar efter rättssäkerhet och fredlig utveckling i samhället. Jag sade till dem när de misshandlade mig att jag inte skulle hata dem. Jag önskar att rättssäkerhetens ljus ska lysa över Kina och alla som bor där. 

En av Kinas mest kända människorättsadvokater är Gao Zhisheng, även han kristen. Gao fördes bort av över ett dussin poliser den 4 februari och har varit ”saknad” sedan dess. Den kinesiska regimen har fått massor av förfrågningar, bland annat från den kanadensiska regeringen, men fortsatt att vägra att meddela något om Gao.

Gaos ”brott” tycks vara att han skrev tre öppna brev till president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao mellan december 2004 och december 2005, i vilka han avslöjade sina underökningar om tortyr av Falun Gong-utövare. För första gången hade den brutala förföljelsen av Falun Gong berättats om av en icke-utövare. 

I september 2007 skrev Gao ett brev till USA:s kongress där han beskrev kinesiska kommunistpartiets olagliga handlande. Han beskrev hur advokaterna Guo Feisiong och Chen Guangcheng utsatts för misshandel och tortyr och även den omänskliga tortyr som Falun Gong-utövare utsattes för.

”Majoriteten av både kvinnliga och manliga Falun Gong-utövare jag varit i kontakt med har torterats och förödmjukats genom att man elchockat deras könsdelar med elektriska batonger”.

I november 2007 skulle Gao själv under 50 dagars fångenskap komma att utsättas för just den tortyr som drabbar Falun Gong-utövare.

Polisvåld är ingen okänd företeelse i demokratier, men det är förhållandevis ovanligt, bestraffas ofta och används inte skamlöst mot de som upprätthåller lagen, särskilt inte advokater som Cheng Hai, Gao Zhisheng och Li Heping.

– Allt de gör är att lura världens folk, lura andra länder. Enligt min åsikt är det fullständigt omöjligt för Kina att uppnå demokrati eller rättssäkerhet så länge det kinesiska kommunistpartiet existerar. Det kommer aldrig att ske, sade Guo Guoting 2007. Dessa ord kan lika gärna användas för att beskriva Kinas ”nya” plan för mänskliga rättigheter.

Översatt från:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15865/