Kinas okunskap om demokratins spelregler förvånar
Försäljningen till New York-baserade Divine Performing Arts föreställning i Linköpings Konsert och Kongress tog extra fart efter det att Kinas ambassad försökt hindra arrangemanget. (Foto: Arenabolaget)


Det samtal som antas ha kommit från Kinas ambassad i syfte att hindra Divine Performing Arts föreställning i Linköping den 27 mars har väckt stor förvåning över Kinas dåliga kunskap om hur den västerländska demokratin fungerar. Försöket att påverka politikerna i Linköping har fått helt motsatt effekt enligt kommunrådet Paul Lindvall (m).

– Biljettförsäljningen har ökat efter detta.

Samtalet till kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Lundgren (c), som Epoch Times rapporterade om i lördags, har inte heller fått Paul Lindvall att tveka om att föreställningen ska bli av.

– Vi fäster ingen vikt vid samtalet. Vi har vår uppfattning väldigt klar.

Hotet om försämrade förbindelser med Kina tar han också lätt på. Vänortsrelationen med Guangzhou kommer att bestå, och efter detta inser Lindvall att behovet att sprida värdena av demokrati och öppenhet till Kina är mycket stort.

– Jag har aldrig inbillat mig att Kina är en demokrati men jag är ändå förvånad över deras beteende, att de inte vet hur det fungerar i väst.

Kulturborgarrådet i Stockholm, Madeleine Sjöstedt, har också blivit kontaktad av Kinas ambassad angående Divine Performing Arts framträdande på Cirkus den 24–26 mars och 3 april.

Hon ser samtalet som ett förtäckt hot och kräver i radions P1 en ursäkt från Kina.

– Det är fullkomligt självklart att en politiker i ett demokratiskt land inte ska gå in och ha synpunkter på vad som framförs på scener eller i något annat sammanhang.

Ilias Kotsambouikidis var den som kontaktade det kommunala Arenabolaget i Linköping om möjligheten att bli värd för den kinesiska galan.

– Jag tycker att det är väldigt ledsamt att ledarna i Kina och deras ambassadpersonal fortfarande upprätthåller denna ologiska förföljelse i och utanför Kina. Jag kan inte riktigt förstå hur de kinesiska ledarna ser på sin politiska framtid för att allt de har gjort kommer förr eller senare fram, och vad händer med Kina under tiden?

Ilias Kotsambouikidis anser att Shen Yun är en förstklassig Gala på hög nivå som visar traditionell kultur och är värd allt stöd och uppmärksamhet.

– I vår lokala tidning har det skrivits varje dag från fredagen tills idag (läs i går), tisdag, och fördömts på olika nivåer av svenska politiker, senast från UD.