Kinas och Rysslands veto mot Zimbabwe-sanktioner irriterar USA och Storbritannien
Protest den 19 april 2008 mot ett kinesiskt fartyg på väg att lasta av vapen i Zimbabwe. (Rajesh Jantilal/AFP/Getty Images)


Kina och Ryssland stoppade i fredags FN-resolutionen mot Zimbabwe. Resolutionen skulle lägga ett vapenembargo mot Zimbabwe, införa inreseförbjud för president Robert Mugabe och 13 andra i hans stab och frysa deras tillgångar i utlandet.

FN:s säkerhetsråd bedömde att de här personerna bar det tyngsta ansvaret för de blodiga våldsamheterna i landet sedan presidentvalet den 29 mars.

Men Kina och Ryssland lade veton mot resolutionen.

Den kinesiska regimen har långvariga militärförbindelser med Zimbabwe. Så sent som i april försökte ett kinesiskt fartyg An Yue Jiang att leverera vapen till Zimbabwe mitt under pågående våldsamma konflikter. Händelsen skapade protester från USA, Storbritannien och människorna i Afrika. Den internationella Transport Workers Federation beordrade sina medlemmar runt om i Afrika att inte lasta av fartyget. Fartyget tvingades till sist lämna Afrika med sin vapenlast, rapporterade The Guardian.

Kinas FN-representant Wang Guangya sade att resolutionen är ”kontraproduktiv för initiativen och ansträngningarna” som nu är pågår för att hitta en lösning i Zimbabwe, rapporterar FN:s nyhetstjänst.

Rysslands agerande överraskade USA:s representant Zalmay Khalilzad som ifrågasatte Rysslands medlemskap i G8. Det var G8, i vilket Ryssland ingår, som rekommenderade sanktioner mot Zimbabwe på toppmötet den 8 juli.

Storbritannien betraktar Kinas och Rysslands beslut som djupt fördärvande för de långsiktiga intressena hos Zimbabwes folk. Zimbabwe bemöter inte bara en politisk utan också en humanitär kris som makthavarna är ansvariga för, sade Storbritanniens FN-representant John Sawers i ett uttalande efter omröstningen.