Kinas och Indiens ledare möttes medan gränsdispyt intensifieras
Kinas ledare Xi Jinping (t.v.) talar med Indiens premiärminister Narendra Modi vid en gemensam presskonferens i New Delhi den 18 september. Indiens premiärminister uttryckte oro över incidenter längs de båda ländernas omtvistade gräns, medan dödläget mellan trupperna vid gränsen överskuggade viktiga samtal. (Foto: Raveendran /AFP/Getty Images)


Enligt indiska medier gick 1000 kinesiska soldater mer än tre kilometer in på indiskt territorium på onsdagen, bara några timmar efter att den kinesiske ledaren Xi Jinping inlett sitt tredagars besök i Indien.

Xi kom till Indien i onsdags, till den västra delstaten Gujarat, på det första Indien-besöket som en kinesisk ledare gjort på åtta år. Han välkomnades i traditionell indisk stil med sång och dansföreställningar samt en bankett på stranden till Sabarmati-floden i staden Ahmedabad.

Sakerna blev dock allvarligare, efter nyheten om gränskränkningen. Indien skickade cirka 1500 soldater till regionen, enligt New Delhi Television (NDTV).

Indien oroad över gränsintrånget

På torsdagen höll Indiens premiärminister Narednra Modi privata samtal med Xi Jinping i New Delhi, där han tog upp frågan med Xi direkt. De höll senare en gemensam presskonferens.

"Jag uttryckte min oro över gränsintrång och behovet av att lösa det", sade Modi, enligt flera rapporter i media. "Fred och stabilitet vid gränsen är nödvändig. Vi måste lösa gränsfrågan snabbt. Våra förtroendeskapande åtgärder gällande gränsen har hjälpt, men jag har också föreslagit att för att fred och stabilitet ska råda, måste vi klargöra LAC (Line of Actual Control)."

LAC är en avgränsning som separerar de indiskt styrda områdena från kinesiskt territorium.  Det är den effektiva gränsen mellan Indien och Folkrepubliken Kina .
LAC är 4056 km lång och passerar fyra indiska stater: Jammu och Kashmir, Uttarakhand, Himachal och Sikkim. På den kinesiska sidan, korsar linjen den autonoma regionen Tibet.

Xi sade också att det var en fråga om oklara gränser, och betonade viljan att lösa det så fort som möjligt med vänskapliga medel.

Kinas mål i Indien

Under mötet undertecknade de två länderna också flera avtal om främjande av handeln, kulturutbyte, fredligt användande av yttre rymden, och ett vänortsavtal mellan Shanghai och Mumbai. Ett efterlängtat avtal på 20 miljarder USA-dollar gällande industriella parker, fördelat på fem år, undertecknades också.

Subhash Kapila, konsult i internationella relationer och strategiska frågor vid Sydasien Analysis Group i New Delhi tror att Kinas investeringar i Indien är en känga mot Japan.

"Kina eller den kinesiske presidenten kunde ha erbjudit ekonomiska godsaker till Indien för flera år sedan – Varför nu? För att Kina vill skaffa sig ett försprång före Japan på ekonomiområdet. Kina vill slå in en kil i det strategiska partnerskapet mellan Japan och Indien", sade han.

Under första veckan i september besökte Modi Japan och undertecknade en rad bilaterala avtal, bland annat löftet om en investering på 35 miljarder USA-dollar i Indien under de kommande fem åren.

Kina vill stärka relationerna med asiatiska länder

Men andra bedömare tror att Kina vill reparera sina relationer med asiatiska länder såsom Indien för att stärka sitt inflytande.

"Jag kan tänka mig att när Xi Jinping tillträdde så var en av hans agendor att förbättra relationerna med de asiatiska länderna, och däribland kan man hitta Japan, som de inte alls har någon bra relation med; det andra stora landet i Asien är Indien, så jag kan tänka mig att han vill reparera relationen med Indien", sade Ashok K. Behuria, strategisk analytiker vid Institute for Defense Studies and Analyses i New Delhi.

Enligt Behuria vill inte Kina att relationen mellan Indien och USA ska stärkas, och detta skulle vara en orsak till Kinas ökade intresse för Indien.

Kapila sade, å andra sidan, att läget mellan Indien och Kina inte är mycket annorlunda än det mellan USA och Kina.

"Förutom ekonomi kan vi inte förvänta oss något från Kina. Det blir inga strategiska spelförändrare", sade han.

Behuria uttryckte också sin misstro mot Kina som illistigt investerar i Indien, och samtidigt eskalerar spänningarna vid gränsen och gör anspråk på delar av territorium som kontrolleras av Indien.

På torsdag kväll drog sig de kinesiska trupper tillbaka från det indiska territoriet i Ladakh, en nordlig region vid gränsen till Kina. Detta hände strax efter att Indiens premiärminister Narendra Modi hade tagit upp frågan om gränskonflikter med den kinesiska ledaren Xi Jinping under hans besök i Indien.

Översatt från engelska.