Kinas nyårsfirare trotsar det hårda vädret
Den 9 februari är Kinas traditionella nyårsafton, när antalet resande som ska tillbaka till sina hemprovinser är som störst. Med början den 7 februari drabbades många kinesiska provinser och städer av snöstormar, vilket orsakade störningar för hundra miljoner människor som var på väg hem. (Weibo.com)


Varken snöstorm, iskalla vindar eller tät dimma kunde stoppa årets målmedvetna kinesiska nyårsfirare som var på väg hem i vad som utgör världens största årliga helgresande.

Vintervädret saktade tillfälligt ner resandet när en stormfront drog in över östra Kina från norr, den 4 februari. 17 motorvägar i Liaoning, Jilin och Shandongprovinsen fick stängas av i över tre dagar på grund av drivande snö och dimma. Tät dimma stängde ner vägar i Chengdu-området och provinserna Hebei, Henan och Shanxi. En kallfront sänkte temperaturen med 12 grader i vissa områden i östra Kina den 6 februari, enligt Oriental Daily News. Trafiken flöt dock normalt igen den 8 februari.

Miljoner kineser utmanar de tuffa väderförhållandena för att ta sig hem under den 40 dagar långa helgperioden mellan 26 januari och 6 mars, enligt officiella siffror. Den 7 februari hade nästan 93 miljoner kineser tagit sig fram på Kinas vägar och vattenleder. Ungefär 91,5 miljoner av dessa reste på vägarna, vilket är en ökning med 10,4 procent mot förra året enligt den statistik som hittills kommit ut.

Under helgerna är det allt fler av landets migrantarbetare som väljer att åka motorcykel för att spara pengar. De lindar in sig för att skydda sig mot kylan och åker från sina jobb i storstadsområden som Pärlflodsdeltat i Guangdongprovinsen, Hunanprovinsen och Jiangxiprovinsen till de fattigare lantliga områden de kommer ifrån, för att hälsa på sina familjer.

Översatt från engelska


En motorcyklist på väg hem. (Weibo.com)

En motorcyklist på väg hem. (Weibo.com)