Kinas nya ledarskap — en intrikat process
Framsidan på tidningen Xinjiang Daily den 15:e oktober.


Efter att de nya kommunistledarna valts förväntas stora förändringar ske gällande provinsguvernörer, ministrar och vice premiärministrar. Förutom frågan om vem som blir näste generalsekreterare har även stor uppmärksamhet ägnats åt Wen Jiabaos nya regering vars sammansättning beslutas i februari.

De nyvalda medlemmarna till politbyrån, Li Keqiang, Zhang Dejiang och Wang Qishan betraktas som kandidater till posten som vice premiärminister och sannolika regeringsmedlemmar.

Apple Daily rapporterade att bland de nya medlemmarna i kommunistpartiets centralkommitté kommer tretton stycken från centralministerierna och olika kommissioner, tio kommer från lokala kommittéer och två är generaler i folkets befrielsearmé.

De två yngsta är båda 52 år gamla. Det är den nuvarande sekreteraren för Liaoningprovinsens partikommitté, Li Keqiang, och sekreteraren för Chongqings kommunala partikommitté, Wang Yang. Liu Yandong var den enda kvinnliga medlem som valdes in i politbyrån i år.

Om man går efter medlemslistan för den ständiga kommittén och politbyråkommittén är det inte svårt att lista ut vem som kommer leda den framtida regeringen. Detta ska beslutas vid den tionde nationella folkkongressen och den politiska konsultativa konferensen i mars nästa år.

Praxis har varit att medlemmar av politbyrån tar posterna som vice premiärministrar. De nuvarande vice premiärministrarna, Wu Yi och Zeng Peyian förväntas avgå efter nästa års nationella folkkongress. Huang Jus bortgång innebär att det kommer att behövas tre nya vice premiärministrar. De mest troliga efterträdarna är Li Keqiang, Zhang Dejiang (Guangdongprovinsens partisekreterare) och Wang Qishan (Pekings borgmästare).

Innan den 17:e partikongressen ansågs Li Keqiang vara den sannolika efterträdaren till Hu Jintao, men om man går efter hans nuvarande position i politbyråns ständiga kommitté kommer han efter Xi Jinping (sekreterare i Shanghais kommunala partikommitté) i turordningen. Så Li Keqiang tros ta posten som exekutiv vice premiärminister med ansvar för skatter, industri, transport och arbetsmarknadsförsäkringar.

Wang Qishan är också en kandidat till posten som vice premiärminister. Enligt källor har Wang studerat landsbygdspolitik och har flera års erfarenhet av finanssystemet. Han anses vara kandidat till posten som vice premiärminister med ansvar för finansfrågor.

Zhang Dejiang, anhängare av Jiang Zemin, antas ta över en del av Wu Yis plikter, såsom utrikeshandel och utrikesekonomi, kvalitetsinspektion och livsmedelssäkerhet.

Översatt och bearbetad från engelska