Kinas nya antikorruptionschef tänker “korrigera” partiet
Wang Qishan deltar vid en presskonferens i det femte China-U.S. Strategic Economic Dialogue, 5 december 2008 i Peking. Wang leder den nya antikorruptionskampanjen i Kina. (Guang Niu/Getty Images)


Xi Jinping, Kinas nye partiledare, kommer att sätta igång en omfattande “korrigerings”-kampanj för att få bukt med korruptionen, enligt rapporter som cirkulerat efter partiets 18:e kongress. Vice premiärminister och nya chefen för disciplinsinspektionens centralkommission, Wang Qishan, kommer att leda kampanjen.

I ett politbyråtal den 17 november sade Xi att mutor bland tjänstemän är som ”maskar som förökar sig i förmultnade substanser” och ”många fakta pekar på att korruptionen med tiden blir allt värre, och till sist kommer den oundvikligen att göra slut på partiet och förstöra landet. Vi måste vara vaksamma”!

Lokala antikorruptionsmyndigheter i olika regioner har redan sparkat ett dussintal korrupta tjänstemän på bara 20 dagar, enligt statlig mediarapportering.

Xis planerade kampanj
sägs vara partiets största korrigeringsrörelse sedan Yan’an-korrigeringsrörelsen i slutet av 1940-talet, innan regimen kom till makten, enligt en artikel i Hong Kong Economic Times. I den rörelsen fick över 10 000 sätta livet till, och den beredde väg för Mao Zedongs diktatur.

Ren Jianming, chef för Tsinghuauniversitetets avdelning för politisk vetenskap, berättade för Economic Times att Xi kommer ta fram konkreta antikorruptionsstrategier och åtgärder, möjligen i början av nästa år vid disciplininspektions sammanträde.

Flera medier har nämnt att Wang Qishans nya post rimmar illa med hans kunskaper eftersom han har en bakgrund inom ekonomi.

Han har emellertid
tidigare spelat en roll som krishanterare. Vissa kinesiska medier har också beskrivit honom som en kunnig och aggressiv politiker, som är som klippt och skuren för jobbet.

Hongkongtidningarna Ming Pao Daily News och Apple Daily sade att orsaken till att Xi valde Wang som ny antikorruptionschef är för att skydda ”kronprinsarna”. Eftersom Wang har djupa relationer till ”kronprinsarna”, kommer de rika och röda familjerna att känna sig trygga.

Vissa experter och kommentatorer känner oro inför själva kampanjen. Professor Hu Xingdou från Beijing Institute of Technology berättade för Hong Kong Economic Times att samtidigt som en antikorruptionskampanj är oerhört nödvändigt i dagens Kina, så bör ledarna undvika att använda det i politiska syften. Om rörelsen siktar på att bygga upp personligt anseende och status, kommer det att slå tillbaka och leda till allvarliga negativa konsekvenser, sade han.

Härvan med korruptionsskandaler där gamla tjänstemän var inblandade visar att den inre maktkampen som rördes upp av den avsatte politbyråmedlemmen Bo Xilai, tog i själva verket inte slut med den 18:e kongressen, enligt Zheng Jingwei, som är en politisk kommentator baserad utanför Kina. Det verkar som att en ny våg av maktkamp kan vara på gång, berättade han för New Tang Dynasty (NTD) Television.

När det meddelades att Sichuans vice partisekreterare, Li Chungcheng, var under utredning, trodde analytiker utomlands att hans fall skulle beröra hans beskyddare, tidigare säkerhetspolischefen Zhou Yongkang. Zheng sade att han tror att Zhous allierade med säkerhet kommer att slå tillbaka.

Direkt efter att Lis fall uppmärksammades, spred utländska  medier och bloggare rykten att Ling Jihua, tidigare partiledaren Hu Jintaos högra hand, och dennes fru hade gripits för förhör. Detta kan inte ha varit en slump, sade Zheng.

Just när Xi lovade
att få bukt med korruptionen skrev dessutom New York Times ytterligare en artikel om skandaler kring avgående premiärministern Wen Jiabaos familj. Enligt NTD:s kommentator Wen Zhao, var inte heller detta någon slump.

– Nyheter om kända personer planeras noggrant. Det kan inte vara en slump, sade Wen.

Artikeln fick omfattande politisk genomslagskraft, tillade Wen Zhao. New York Times första artikel om Wen publicerades i slutet av oktober, när politiska krafter kämpade om vilka som skulle bli de nya ledarna. Wen Zhao säger att den andra artikeln var en  direkt utmaning till Xi: Du säger att du kommer att få bukt med korruptionen, kommer du då att vidta åtgärder mot Wen Jiabaos familjs korruption?

Korruptionen i Kina är så utbredd att många kinesiska internetanvändare tvivlar på att Wang Qishan kommer att få bukt med den. Wang är tidigare premiärministern Zhu Rongjis skyddsling. Zhu är ihågkommen i Kina för sin beslutsamhet att kämpa mot korruptionen bland tjänstemännen. En känd fras som han sade var: ”Jag kommer att ha 100 likkistor i beredskap. Nittionio är för korrupta tjänstemän och den sista är för mig själv.” Men trots Zhus kamp, bredde korruptionen ut sig alltmer under hans mandatperiod.

En källa berättade för New Epoch Weekly inför den 18:e partikongressen att Xis sätt att reformera är att genomföra det inifrån och utifrån, nedifrån och upp, från particentralen till lokala myndigheter, och under de första fem åren av hans mandatperiod. Det blir lättare att genomföra politiska reformer efter att man har lyckats fått bukt med korruptionen.

Översatt från engelska.