Kinas näste president kan komma att bli beroende av stöd från militära hökar
Kinas vicepresident Xi Jinping talar, vid en tillställning anordnad av US-China Business Council och National Committee, om relationen USA-Kina i Washington DC, 15 februari 2012. (Foto: Jewel Samad/AFP/Getty Images)


Det kinesiska kommunistpartiets näste ledare kan komma att behöva anpassa sig efter militära hökar för att säkra sin maktposition, enligt den erfarne kinaanalytikern Willy Lam. Lam, som skrivit om partiets politiska elit under flera årtionden, beskrev denna situation som ett ”orosmoment” vid en konferens om kinesiska säkerhets- och försvarsfrågor den 16 februari.

Xi Jinping, som nyligen var på ett fyra dagar långt besök i USA, tros bli den som tar över rodret i den kinesiska regimen i höst.

Enligt Lam är dock ”Xi Jinpings huvudsakliga maktbas inte i partiet, inte i regeringen, utan i Folkets befrielsearmé”, det vill säga Folkrepubliken Kinas, av kommunistpartiet, grundade militära styrkor.

Lam förklarade att nya medlemmar av politbyråns ständiga utskott, kommunistpartiets högsta maktorgan, måste konsolidera sin position snabbt.

– Det finns ett stort antal kronprinsar bland generalerna, sade Lam, syftande på generaler som är söner till de tidiga kommunistrevolutionärerna som tog makten i Kina.

– Xi behöver stödet från dessa generaler inom Folkets befrielsearmé. Det är mycket möjligt att han, för att kunna konsolidera sin makt som ledare, måste ta hänsyn till oansvariga, krigslystna åsikter hos generalerna, sade Lam.

Lam gav dessa kommentarer vid Jamestown Foundation’s China Security and Defense Forum 2012, som hölls av Carnegie Institute for International Peace i Washington D.C.

Trots att många av de uttalanden som kinesiska generaler och andra militärer gjort under de senaste fem åren som kan ha haft som huvudsyfte att öka militärbudgeten, så är det möjligt att ”dessa krigiska uttalanden kan representera en ny allmän riktning i kinesisk utrikespolitik och säkerhetspolitik där hökarnas åsikter får styra,” sade Lam.

De fientliga uttalanden som Lam refererade till, som framstående generaler, amiraler och andra fällt, började komma ungefär halvvägs under Hu Jintaos regeringsperiod, sade Lam.

Generaler började komma med aggressiva uttalanden om potentiella krigsscenarion och utmåla USA som en fiende som hela tiden försökte ”begränsa” Kina.

– Under de senaste fyra åren har vi sett en oroväckande ökning, både vad gäller hur ofta dessa uttalanden kommer och hur skarpa de är, sade Lam.

– Många av mina vänner i Peking som är liberala akademiker blev mycket oroade, tillade han.

Särskilt har man, enligt Lam, under de senaste månaderna kunnat se hur dessa ”totalt oansvariga, rentav krigshetsande, uttalanden från dessa generaler ökat i antal och eskalerat”.

Den 4 december sade till exempel den kinesiske konteramiralen och välkände militärkommentatorn Zhang Zhaozhong till iransk statlig TV att Kina ”inte kommer att tveka att skydda Iran, även om det leder till ett tredje världskrig”.

Dessa kommentarer fälls ”med full vetskap och godkännande” enligt Lam.

– Det finns inga motargument bland erfarna akademiker och civila rådgivare har valt att inte låtsas om dessa uttalanden. Nu finns det en rädsla att många av dessa generaler som gör krigshetsande uttalanden på något vis är kopplade till Xis mycket täta nätvärk av kronprinsgeneraler.

Översatt från engelska.