Kinas myndigheter blockerade människorättssajter
Kinas myndigheter har nyligen blockerat 55 webbplatser. Minst 20 av dessa rör mänskliga rättigheter. (Foto: AFP)


Kommunistpartiets enheter för informationskontroll har sedan mitten av april samarbetat för att attackera webbsidor som rör mänskliga rättigheter, enligt statsstyrda Xinhua. Totalt har femtiofem webbsidor blockerats.

Över 20 av dessa webbsidor utgav sig för att försvara mänskliga rättigheter, inklusive “Folkets röst”, “Klagomål och rapporter nr 315” och “Konsumentklagomål nr 315”, rapporterar Voice of America (VoA) den 13 juni.

Liu, Feiyue, ordförande för Bevakning av mänskliga rättigheter och värdighet för Kinas folk (www.zgmsgc.net), berättar för VoA:

– Dessa webbsidor drivs av människorättsaktivister eller vanliga bloggskribenter. De står upp för mänskliga rättigheter eller skriver om saker som händer vanliga människor, vilka myndigheterna inte vill ta upp. Myndigheterna anser att de exponerar den mörka sidan eller negativa nyheter. Dessa webbsidor skapades främst för att försvara mänskliga rättigheter, och är inte officiella. Myndigheterna kan utnyttja det för att stänga dem.

Liu berättade att hans webbsida blockerades 2006 efter endast efter en månads drift. Myndigheterna betraktade den som “fientlig”. Eftersom den server sajten ligger på inte finns i Kina, kan den inte blockeras fullt ut, men det är svårt att komma in på den från Kina.

Den 8 juni skrev Kinas Dagblad att i maj hade 140 stora kinesiska webbsidor, inklusive sina.com, baidu.com och qq.com, skrivit under ett avtal med regeringen att man lovar att aldrig publicera något olagligt på internet.

De myndigheter som slagit sig ihop för att tysta obekväma webbsidor om mänskliga rättigheter är: Kinas statliga internetinformationsbyrå, Ministeriet för industri- och informationsteknologi, Ministeriet för allmän säkerhet och Regeringsadministrationen för industri och handel.

Översatt från engelska.