Kinas muslimska uigurer förbjuds att fasta under Ramadan
En uigurpojke under en demonstration i Calgary mot förtrycket i Xinjiang. (Jerry Wu/The Epoch Times)


Kinesiska myndigheter i Xinjiangprovinsen har meddelat att uiguriska kadrer och arbetare som inte äter lunch under Ramadan kan bli av med sina jobb.

Det är en del av en kampanj från de lokala myndigheterna att tvinga de muslimska uigurerna att ge upp sina religiösa ritualer under fastemånaden Ramadan.

Under den heliga månaden Ramadan i den islamiska kalendern, som började den 22 augusti i år, får man inte äta under dagtid.

– Gratis luncher, té och kaffe som myndigheterna kallar ”omsorg från regeringen” eller ”stöd” erbjuds på regeringsdepartement och företag. Det är i själva verket ett trick för att ta reda på vilka som fastar, sade Dilxat Raxit, talesman för World Uyghur Congress till Epoch Times.

Enligt Dilxat har partikadrer i Xinjiang tvingats skriva under ”ansvarsbrev” där de lovar att inte fasta eller delta i andra religiösa aktiviteter. De är även ansvariga för att upprätthålla denna policy i de områden de ansvarar för och straffas om någon i området fastar.

Enligt Dilxat har nu förtrycket för första gången utsträckts till pensionerade medlemmar av kommunistpartiet. De som är kadrer nu måste besöka dem och se till att de inte deltar i fastan. Om någon bryter mot förbudet kommer de lokala ledarna hållas ansvariga och straffas hårt, sade han.

Muslimska restaurangägare måste även skriva under dokument om att de ska hålla öppet och fortsätta sälja alkohol under Ramadan, annars dras deras licenser in.

Uigurer som greps under upploppen i juli får inte heller fasta. De som försöker fasta tvångsmatas under förolämpningar, sade Dilxat.

Religiösa ledare i moskéer tvingas även predika att det är en ”feodal aktivitet” att fasta och att det är farligt för hälsan. Om de inte gör de dras deras religionscertifiering in.

På frågan om hur han såg på kommunistpartiledaren Hu Jintaos besök i Xinjiang sade Dilxat:
– Situationen i Xinjiang har inte återvänt till det normala. I stället för att uppmana de lokala Han-kineserna att respektera uigurernas religion och kultur har Hu uppmuntrat till användantet av militär för att ytterligare förtrycka oss och begränsa vår religiösa frihet. Kommunistregimen talar ofta om att ”upprätthålla stabilitet”, men vad de gör är alltid en annan sak. Det är i själva verket de som förstör stabiliteten.

En reporter på Epoch Times kontaktade kommunistpartiets statliga kommission för etniska angelägenheter för att se om de begränsningar som Dilxat talar om är officiella, eller vad den officiella hållningen egentligen är. Mediakontakten ville inte tala om det ämnet utan gav två nummer till Xinjiang som han sade att reportern skulle ringa för att få veta mer. Båda numren var konstant upptagna och när reportern ringde tillbaka till kommissionen lade de bara på.

Direktiven står emellertid att läsa på officiella hemsidor för regionen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21899/