Kinas miljardinvestering i Sverige uteblev
Kinas före detta premiärminister Wen Jiabao på besök hos Fredrik Reinfeldt i Stockholm 24-25 april 2012. (Foto: Baldur Bragason)


Wen Jibao utlovade 9 miljarder till Sverige. Utrikesdepartementet och näringsdepartementet bekräftar nu att det inte handlade om investeringar i Sverige utan ett utvecklingssamarbete mellan länderna.

Det var under ett Sverigebesök i april 2012 som Kinas dåvarande premiärminister Wen Jiabao offentliggjorde att Kina kommer att investera 9 miljarder kronor i Sverige.

Kinas investering skulle ske i form av lån från den statliga kinesiska banken China Development Bank (CDB) till företag och projekt som involverar innovationssamarbete mellan svenska och kinesiska aktörer, säger näringsdepartementets statssekreterare Håkan Ekengren.

Varken UD eller näringsdepartementet har uppgifter på hur mycket eller om något överhuvudtaget av de 9 miljarderna har investerats, och Ekengren förtydligar att de kommersiella avtalen görs upp direkt mellan den kinesiska banken CDB och berörda företag. Villkor och avtal förhandlas mellan parterna, utan svenska statens medverkan.

I november 2013 fick kinesiskt ägda Volvo Cars 5,2 miljarder kronor från CDB och pengarna tror UD kan vara en del av Kinamiljarderna. För investeringen har Volvo Cars utvecklat nya bilmodeller och motorer i Torslanda, säger Stefan Elfström presschef på Volvo Cars.

Investeringen omfattar även satsningen i Kina, där Volvo Cars expanderar med lokal organisation i Shanghai och utökar kapaciteten i fabrikerna i Chengdu, Daqing och Zhangjiakou.

Det är ytterst ovanligt att Sveriges regering inte blir informerad om stora investeringar i förväg. I ett års tid efter Wen Jiabaos besök förekom många diskussioner om olika företag och försök till att förstå vad investeringen betydde, säger en tjänsteman på UD. När det blev uppmärksammat i media 2012 kom en strid ström av samtal till UD från företagare som ville få en del av Kinamiljarderna. Bland annat en man från en småländsk by som arbetade med tandimplantat.

På frågan om anledningen till före detta premiärministern Wen Jiabaos offentliga utspel om att investera 9 miljarder kronor i Sverige, svarar Håkan Ekengren:

”På grund av att Kina har som målsättning att bli ett ledande innovationsland och att samarbete med ett av världens idag ledande innovationsländer kan hjälpa dem på traven och bidra till att utveckla deras innovationsförmåga.”

Wen Jiabao överlämnade Kinas premiärministerpost till Li Keqiang 15 mars 2013.