loadingGrönsaksmarknad i Peking, maj 2011. Nyligen undersökte tidskriften Southern Weekly de speciella leverantörer som förser de kinesiska kommunistledarna med säker mat. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)
Grönsaksmarknad i Peking, maj 2011. Nyligen undersökte tidskriften Southern Weekly de speciella leverantörer som förser de kinesiska kommunistledarna med säker mat. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)
Utrikes

Kinas ledare förses med säker mat via privata producenter

Sophia Fang, Epoch Times

Efter flera matskandaler i Kina på sistone, där man bland annat sett illgröna bullar och böngroddar med illegala tillsatser, gick en tidning ett steg längre i sina undersökningar av den kinesiska maten.

Den 5 maj rapporterade Southern Weekly om de privata gårdar som förser det kinesiska kommunistpartiets högst uppsatta ledare med säker mat, såväl kött som grönsaker, allt medan allmänheten tvingas leva med en hopplös livsmedelssäkerhet.

Varje steg i odlingen av partiledarnas frukt och grönsaker övervakas noga för att se till att de är fria från gifter och säkra att äta.

På senare år har matlarm gjort många kineser oroliga över den mat de äter. Mjölkskandaler, djur som matas med mediciner för att deras kött ska bli magert och giftiga bullar har blivit ett dagligt problem i Kina.

I Wangjiachang, i Liqiaos bydistrikt i Pekings Shunyidistrikt ligger Beijing Customs Vegetable Farm and Country Club, som exklusivt förser befattningshavare inom Pekings tullverksamhet med grönsaker. Gården, som är på drygt 13 hektar, ligger omgiven av ett två meter högt stängsel och bevakas av fem vakter.

Bara organiska gödningsmedel och biologiska bekämpningsmetoder används. Arbetarna på gården brukar äta gurkor de just plockat utan att ens skölja dem.

Ett statligt ägt utbildnings- och testcentrum i Guangdongprovinsen är en föregångare när det gäller att driva dessa privata gårdar. De började hyra in lokala jordbrukare för att odla grönsaker, föda upp grisar, fisk, kycklingar och ankor på centret redan för tio år sedan, enligt artikeln.

En Pekingbo berättade för New Tang Dynasty (NTD) Television om en liknande gård i Hebei, som producerar mat åt Pekings utbildningsdepartement.

– De har allting där, fisk, grönsaker…deras egna anställda tar hand om det. Cheferna på departementet delar maten mellan sig och det är vad de äter.

En reporter på Southern Weekly ringde upp de 103 leverantörerna av ”gröna produkter” till Peking-OS 2008 och fann att många av dem fortfarande har ett nära förhållande till statliga organ.

Sådana privata matleverantörer finns över hela Kina. Högkvalitativa matvaror säljs en gros till provinsregeringar, livsmedelsbyråer, jordbruksbyråer och andra departement. Den genomsnittlige konsumenten i Kina kommer inte åt den kvalitet som maten i den här exklusiva leverantörskedjan håller, enligt Southern Weekly.

Nästan 90 procent av maten som säljs i Kina innehåller några av de omkring 2 000 tillsatser man känner till. En genomsnittlig vuxen konsument får i sig mellan 80 och 90 olika tillsatser per dag, enligt en rapport i People’s Daily den 9 maj.

Livsmedelsskandalerna som rapporteras om av kinesisk media och på internet är bara toppen på ett isberg, enligt Zhou Qing, en kinesisk skribent som bor i Tyskland.

2004 skrev Zhou en bok i ämnet och i en artikel i Radio Free Asia sade han att kineserna litar inte på några livsmedelsproducenter eftersom regimen medvetet mörklägger saker och ting och hindrar media från att rapportera om negativa saker.

Trots livsmedelsskandalerna hävdade den kinesiska regimens ansvarige för livsmedel, Zhang Yong, förra fredagen att situationen när det gäller livsmedelssäkerhet på det hela taget är bra i landet.

Zhangs påstående att den kinesiska maten är säker har attackerats på nätet av kineser. Många är också upprörda över de privata gårdar som Southern Weekly rapporterade om.

Southern Metropolitan rapporterade också om att den kinesiska regeringen, det statliga rådet, kan komma att förbjuda rapportering kring farlig mat i samband med firandet av det kinesiska kommunistpartiets 90-årsdag. Artikeln om de privata gårdarna i Southern Weekly har redan tagits bort från nätet, men den kan fortfarande nås via webbcachar.

– Allt vi äter innehåller gifter. En granne sade till mig att hans dotter, som är i förskoleåldern, håller på att utveckla bröst! De vet inte ens vad det är för mat som orsakat det. Man kan knappast hindra det. Grönsakerna är formligen fulla av kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel, sade en Shanghaibo till Sound of Hope Radio.

Qing Yuan, som brukar skriva för Epoch Times, menar att systemet med privata matleverantörer till eliten kommer få förskräckliga konsekvenser. ”De regeringsdepartement som har makten kommer att bry sig ännu mindre om livsmedelssäkerhet. De kommer inte bry sig om andras hälsa så länge de har tillgång till säker mat”, skrev han.

Översatt från engelska.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingGrönsaksmarknad i Peking, maj 2011. Nyligen undersökte tidskriften Southern Weekly de speciella leverantörer som förser de kinesiska kommunistledarna med säker mat. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)
Grönsaksmarknad i Peking, maj 2011. Nyligen undersökte tidskriften Southern Weekly de speciella leverantörer som förser de kinesiska kommunistledarna med säker mat. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)
Utrikes

Kinas ledare förses med säker mat via privata producenter

Sophia Fang, Epoch Times

Efter flera matskandaler i Kina på sistone, där man bland annat sett illgröna bullar och böngroddar med illegala tillsatser, gick en tidning ett steg längre i sina undersökningar av den kinesiska maten.

Den 5 maj rapporterade Southern Weekly om de privata gårdar som förser det kinesiska kommunistpartiets högst uppsatta ledare med säker mat, såväl kött som grönsaker, allt medan allmänheten tvingas leva med en hopplös livsmedelssäkerhet.

Varje steg i odlingen av partiledarnas frukt och grönsaker övervakas noga för att se till att de är fria från gifter och säkra att äta.

På senare år har matlarm gjort många kineser oroliga över den mat de äter. Mjölkskandaler, djur som matas med mediciner för att deras kött ska bli magert och giftiga bullar har blivit ett dagligt problem i Kina.

I Wangjiachang, i Liqiaos bydistrikt i Pekings Shunyidistrikt ligger Beijing Customs Vegetable Farm and Country Club, som exklusivt förser befattningshavare inom Pekings tullverksamhet med grönsaker. Gården, som är på drygt 13 hektar, ligger omgiven av ett två meter högt stängsel och bevakas av fem vakter.

Bara organiska gödningsmedel och biologiska bekämpningsmetoder används. Arbetarna på gården brukar äta gurkor de just plockat utan att ens skölja dem.

Ett statligt ägt utbildnings- och testcentrum i Guangdongprovinsen är en föregångare när det gäller att driva dessa privata gårdar. De började hyra in lokala jordbrukare för att odla grönsaker, föda upp grisar, fisk, kycklingar och ankor på centret redan för tio år sedan, enligt artikeln.

En Pekingbo berättade för New Tang Dynasty (NTD) Television om en liknande gård i Hebei, som producerar mat åt Pekings utbildningsdepartement.

– De har allting där, fisk, grönsaker…deras egna anställda tar hand om det. Cheferna på departementet delar maten mellan sig och det är vad de äter.

En reporter på Southern Weekly ringde upp de 103 leverantörerna av ”gröna produkter” till Peking-OS 2008 och fann att många av dem fortfarande har ett nära förhållande till statliga organ.

Sådana privata matleverantörer finns över hela Kina. Högkvalitativa matvaror säljs en gros till provinsregeringar, livsmedelsbyråer, jordbruksbyråer och andra departement. Den genomsnittlige konsumenten i Kina kommer inte åt den kvalitet som maten i den här exklusiva leverantörskedjan håller, enligt Southern Weekly.

Nästan 90 procent av maten som säljs i Kina innehåller några av de omkring 2 000 tillsatser man känner till. En genomsnittlig vuxen konsument får i sig mellan 80 och 90 olika tillsatser per dag, enligt en rapport i People’s Daily den 9 maj.

Livsmedelsskandalerna som rapporteras om av kinesisk media och på internet är bara toppen på ett isberg, enligt Zhou Qing, en kinesisk skribent som bor i Tyskland.

2004 skrev Zhou en bok i ämnet och i en artikel i Radio Free Asia sade han att kineserna litar inte på några livsmedelsproducenter eftersom regimen medvetet mörklägger saker och ting och hindrar media från att rapportera om negativa saker.

Trots livsmedelsskandalerna hävdade den kinesiska regimens ansvarige för livsmedel, Zhang Yong, förra fredagen att situationen när det gäller livsmedelssäkerhet på det hela taget är bra i landet.

Zhangs påstående att den kinesiska maten är säker har attackerats på nätet av kineser. Många är också upprörda över de privata gårdar som Southern Weekly rapporterade om.

Southern Metropolitan rapporterade också om att den kinesiska regeringen, det statliga rådet, kan komma att förbjuda rapportering kring farlig mat i samband med firandet av det kinesiska kommunistpartiets 90-årsdag. Artikeln om de privata gårdarna i Southern Weekly har redan tagits bort från nätet, men den kan fortfarande nås via webbcachar.

– Allt vi äter innehåller gifter. En granne sade till mig att hans dotter, som är i förskoleåldern, håller på att utveckla bröst! De vet inte ens vad det är för mat som orsakat det. Man kan knappast hindra det. Grönsakerna är formligen fulla av kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel, sade en Shanghaibo till Sound of Hope Radio.

Qing Yuan, som brukar skriva för Epoch Times, menar att systemet med privata matleverantörer till eliten kommer få förskräckliga konsekvenser. ”De regeringsdepartement som har makten kommer att bry sig ännu mindre om livsmedelssäkerhet. De kommer inte bry sig om andras hälsa så länge de har tillgång till säker mat”, skrev han.

Översatt från engelska.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024