Kinas konstgjorda mat uppmärksammas i Sydkorea
En arbetare sover på trälådor med ägg vid en hönsgård och äggmarknad i Peking, Kina. Flera stora mediakanaler i Korea har rapporterat om processen för att tillverka konstgjorda ägg som används i Kina. Något som skapat panik och stor oro hos koreanerna. (Foto: China Photos/Getty Images)


Den senaste tiden har Kinas konstgjorda produkter uppmärksammats i Sydkorea. Flera stora mediakanaler i har rapporterat om hur man i Kina tillverkar konstgjorda ägg. Något som skapat panik och stor oro hos koreanerna.

Den första och andra september sände ”Munhwa Broadcasting Corporation” (MBC) en dokumentär med namnet ”Ett liv utan kinesiska produkter” som handlade om tre familjer i Sydkorea, USA och Japan som vägrar använda produkter från Kina. Dokumentären tog även upp den växande försäljningen av konstgjorda ägg i Kina, något som uppmärksammades av den koreanska publiken.

Efter dokumentären publicerade Sydkoreas största nyhetstidning Chosun Ilbo artikeln ”MBC Special avslöjar att konstgjorda ägg tillverkas i Kina”. Artikeln berättade i detalj hur dessa ägg tillverkas.

Dong-A Ilbo, en annan koreansk tidning, publicerade den 14 augusti artikeln ”Konstgjorda ägg tillverkade av kemikalier i Kina dyker upp på marknaden”

En tiondel av priset

Enligt rapporten från Chosun Ilbo har konstgjorda ägg tillverkade av enbart kemikalier och utan några naturliga ingredienser uppstått i staden Zhengzhou i Henanprovinsen, som en följd av de kraftigt ökade matpriserna.

Wang, som leder ett företag som tillverkar tillsattsämnen till mat, beskriver hur konstgjorda ägg tillverkas:

– ”Äggvitan” tillverkas genom att lösa natriumalginat i vatten. Ämnet verkar som en trögflytande genomskinlig vätska och är svår att särskilja från riktig äggvita. ”Äggulan’ tillverkas genom att sammanföra en vätska med gult pigment och stabilisera vätskan i en lösning av kalciumklorid. Efteråt förseglas ”äggvitan och ”äggulan” i ett ”äggskal” gjort av kalciumkarbonat. Om man sedan blandar i stärkelse eller äggulepulver till ”äggulan” så blir ett kokt konstgjort ägg nästan identiskt med ett riktigt.

Wang förklarar att det endast kostar 0.55 yuan (ungefär samma i svenska kronor) för att tillverka över 0,9 kg ägg, detta är mindre än en tiondel av vad riktiga ägg kostar.

Huvudingredienserna i de konstgjorda äggen är mattillsatser, hartser, stärkelse, stabiliseringsämnen och pigment. En överkonsumption av dessa ägg skadar magsäcken, ger minnessvårigheter och orsakar mental skada m.m.

Koreanerna är desillusionerade

Dokumentären och nyhetsrapporteringarna väckte oro och panik i Korea. Många påpekar att även om kinesiska produkter såsom kläder, elektronik etc. är billiga och lett till ett bekvämare liv så är kvaliten och säkerheten oroande.

För inte länge sedan sorterade man bort kinesiska leksaker från affärerna på grund av att färgen innehöll extremt höga doser av tungmetaller som hotar barnens hälsa.

Konstgjorda ägg har tidigare sålts via internet i Kina

Faktiskt är konstgjorda ägg ingenting nytt i Kina. Träningskurser i att tillverka ägg finns på många håll i Peking och provinserna Henan, Shandong, Hebei och Guangdong. Epoch Times gjorde en undersökning på internet och fann reklam för kurserna. Kurserna tog en till två dagar och kostnaden var 300-800 yuan.

En träningsanläggning i staden Shangqiu lär ut teknikerna och ger bort gratis formar till kursdeltagarna. Träningsanläggningen garanterar att: ”du kommer att ha svårt att kunna skilja dessa och riktiga ägg åt, varken genom utseende eller smak.”

Vad är riktig mat i Kina?

Ett forskningslabb i Fengtai, Peking, hävdar: ”Vårt företag har spridit teknologin för att tillverka konstgjorda ägg. Vi har tränat sjuttio tusen elever i över 20 provinser runtom i landet. Vi säljer även teknologi för att tillverka konstgjorda vindruvor, konstgjord biff och kyckling och gör havtornkanderad frukt utan att använda havtorn.

Efter att ha följt den senaste rapporteringen om produktkvaliteten i Kina har koreaner sagt: ”Så vad kan man äta i Kina? Den kinesiska matindustrin är full av lögner och bedrägerier vilket skapar panik hos konsumenterna.”

Översatt från version