Kinas katastrofala luft orsak till 1,2 miljoner dödsfall
En kinesisk turist går på Himmelska fridens torg under en sandstorm den 9 mars 2013 i Beijing, Kina. (Foto: Feng Li / Getty Images)


Luftföroreningar ligger bakom att 1,2 miljoner kineser dog en för tidig död under 2010. Omkring 40 procent av de totala dödsfallen beror på luftföroreningar, visare en ny undersökning.

En sammanfattning av undersökningen publicerades i den brittiska tidskriften Lancet och baseras på Global Burden of Disease Studys siffror från 2010, enligt New York Times. Luftföroreningar bidrog totalt till 3,2 miljoner människors död runt om i världen.

Bilder från tidigare i år av folk med ansiktsmask och mörka, disiga himlar i många av Kinas städer drog till sig de kinesiska bloggarnas uppmärksamhet. Många anklagade den kinesiska regimens bristande ansträngningar att ta itu med luftföroreningarna och dess oförmåga att förse allmänheten med korrekta mätningar av luftkvaliteten.

I sammanfattningen nämns att Kinas befolkning förlorar 25 miljoner år av friskt liv på grund av luftföroreningar, enligt New York Times.

Vetenskapsmän har kommit fram till att “miljöfarliga förorenade partiklar” var den fjärde största orsaken till död i Kina år 2010. De tre största orsakerna är rökning, högt blodtryck och dålig kosthållning.

“Vi har publicerat Indiens och Kinas siffror eftersom de talar mer direkt till landets ledare än regionala siffror”, sade Robert O’Keefe, vice ordförande för Health Effects Institute, enligt tidningen. Institutet, som delvis finansieras av USA:s regering, står bakom studien.

Financial Times visar
genom citat från diplomater, vd:ar och företag att många utlänningar tvingas ut från Peking och andra kinesiska städer på grund av luftföroreningar.

“Vi räknar med att den här sommaren kommer att bli en väldigt omfattande period [av utflyttningar från Peking] för oss”, sade Chad Forrest på Santa Fe Relocations, till tidningen.

Föroreningarna gör det också svårare för företag att anställa internationellt, enligt Financial Times.

“Det verkar som att många, framför allt familjer med småbarn som varit här i några år, överväger situationen och bestämmer sig för att flytta, för att inte riskera hälsan”, sade Forrest.

Detta kommer precis efter att en ny rapport från bland annat Kinesiska vetenskapsakademin sagt att Peking och den närliggande staden Tianjin dras med kronisk överbefolkning, och att städernas infrastruktur inte klarar av befolkningstrycket.

I den varnas för att Peking är i ett akuttillstånd på grund av vattenbrist, höga föroreningsnivåer och problem med kollektivtrafiken. Tianjin ligger på en ”varningsnivå”.

Översatt från engelska.