Kinas internet bevakas av en välbetald armé
Fotot från den 12 maj 2011 är från ett internetcafé i Peking. Enligt kinesiska medier finns det omkring två miljoner opinionsanalytiker i Kina som bevakar vad folk säger på internet. (Foto: Gou Yige/AFP/Getty Images)


Det är ett välkänt – och inte sällan hånat – faktum att Kinesiska kommunistpartiet håller sig med en armé av internetcensorer och spioner för att övervaka och kontrollera hur folk uttrycker sig på internet.

Nu har regimen medgivit att man håller sig med minst två miljoner anställda för att utföra detta jobb. De kallas ”opinionsanalytiker” och enligt regimen är det en karriärväg som de vill att fler väljer. Denna månad hålls till exempel officiella utbildningar för professionella opinionsanalytiker, enligt kinesisk media.

”Vi bevakar främst internet för partiledningens räkning”, sade Shan Xuegang, biträdande sekreterare för regimens opinionsanalyskontor, i en intervju med Beijing News. I samma intervju i den statskontrollerade tidningen gavs siffran på två miljoner anställda. Shans klienter kommer från alla nivåer av partiet och regeringen, såväl som statliga företag, enligt Beijing News.

Opinionsbevakarna fokuserar nu på sociala medier, såsom den twitterliknande Weibo, kommentarsfälten på nyhetssajter och andra fora där kinesiska medborgare kan uttrycka sina åsikter på nätet. Materialet samlas ihop och rapporteras till överordnade.

”Sitt framför datorn varje dag, mata in nyckelord som klienten har bestämt, bevaka negativ opinion kring dem, sammanställ informationen, rapportera till klienten.” Så beskrev Tang Xiaotao det jobb som opinionsanalytiker som han hade i ungefär sex månader.

Förutom att den kinesiska regimen håller sig med egen personal lägger man även ut övervakningsarbete på entreprenad till företag som det som Tang arbetade för.

Övervakningsmjukvaran kostar vanligen från 50 000 yuan till flera miljoner yuan. Det som Tangs företag använde kostade tre miljoner yuan.

När de har fått en känsla av vad allmänheten tycker kan klienter, det vill säga partiorgan, vidta motåtgärder. Ett exempel var enligt Tang när fågelinfluensan H7N9 bröt ut tidigare i år.

”Nätanvändare började posta om fågelinfluensan på nätet, så vi rapporterade om det”, berättade Tang. ”Provinsledarna trodde att det skulle ha en negativ påverkan om vi lät den allmänna opinionen fortsätta som den gjorde. Så de beslutade att berätta för media, för att minska rapporteringen kring det.”

Vissa företag gör reklam för sin förmåga att bevaka internet dygnet runt; andra kan radera negativa åsikter så snart de dyker upp.

Kinesiska internetanvändare blev som man kan förvänta upprörda över nyheten.

”Den sortens agerande ger mycket säkerhet till korrupta tjänstemän”, sade Qia Benke. Nätanvändare har varit mycket aktiva när det gäller att avslöja och sätta fokus på kinesiska tjänstemäns ljusskygga aktiviteter, och den här sortens begränsningar kväver sådana initiativ, menade han.

”Får jag fråga i enlighet med vilken lag man tar bort uttalanden från internet?” frågade universitetsinstruktören Zhang Bo.

He Qinglian, en kinesisk ekonomisk och politisk kommentator, skrev i Voice of America: ”Skillnaden mellan det här och andra näringar är att syftet är att stärka den politiska kontrollen. Det speciella med det är att det konsumerar samhällets resurser, men skapar inga värden.”

Hon tillade: ”I Kina finansieras de här jobben med skattepengar, men arbetet går emot skattebetalarnas intressen.”

Opinionsanalytiker betalas efter erfarenhet, enligt statliga China Radio Network. Det lägsta som betalas är mellan 6 000 och 8 000 yuan i månaden, enligt inslaget. Det utgör en synnerligen respektabel lön i de flesta delar av Kina.

Utbildningen i oktober, som hålls av tidningen People’s Daily, ett av kommunistpartiets viktigaste språkrör, ska ge internetbevakarna metoder att ”analysera och bedöma den allmänna opinionen” och skola dem i ”opinionskrishantering”.

Deltagarna måste klara ett prov innan de får sitt certifikat och blir professionella opinionsanalytiker.

Ibland får de här bevakarna också ta på sig en utökad roll när det gäller att hantera känsliga politiska frågor för kommunistpartiet.

2009 skrev Henan Polytechnic University i ett pm till ”administrations- och säkerhetsinformationspersonal” att de hade blivit fem gånger så många sedan 2002, och var nu 103 personer. Deras nya roller innefattade att ”hålla mycket noggrann uppsikt” på vad utövare av den förföljda andliga metoden Falun Gong hade för sig på internet, och att nedteckna deras aktiviteter.

Översatt från engelska