Kinas illegala matmarknad - ett zoo
En kobraorm tappas på blod i en av de många ormbutikerna i Hekou i Yunnanprovinsen, nära gränsen till Vietnam. Dessa ormar har fångats i Vietnam och säljs för cirka 320 kronor per kilo i Hekou. Giftiga ormar anses smaka bäst och tros kurera en mängd åkommor. (Harry PENG AFP PHOTO)


Exotiska, vilda djur har åter blivit populär föda i Guangdongprovinsen i Kina. Det spekuleras i att en lokal tjänsteman ligger bakom den öppna, olagliga matmarknaden i Nanhaidistriktet i Foshan. Här säljs ett överraskande stort antal djurarter: panda, sibetkatt, sikahjort och andra exotiska vilda djur. Marknaden är som ett zoo.

Tidningen The Sun i Hongkong rapporterar att marknaden, som är inhyst i ett privat bostadskomplex i närheten av Nanhaidistriktet, har en skylt på dörren där det står ”Matgrossist”. Den här ”matmarknaden” är emellertid mer likt ett zoo med vilda djur.

Enligt rapporten finns det över 100 försäljare som säljer vilda djur som mat. En anonym insider hävdar att stället är privatägt och öppnade för bara två månader sedan. Säkerhetsvakter utrustade med batonger finns på plats. En man som säger sig vara chefen berättar att verksamheten drivs av syskonbarnet till en regeringstjänsteman i Guangzhou och att de inte är det minsta rädda för att bli anmälda.

Alldeles nyligen utlyste myndigheterna i Guangdongprovinsen ett förbjud mot att äta ormkött. Dessa försäljare säljer likväl pytonormar, kobror och diverse andra ormarter. Dessutom säljer de över 20 olika sorters fåglar, flera av dem fridlysta, till exempel silkeshäger, skarv, vithalsad nötskrika och sångtrast.

Andra vilda djur som säljs som mat är sibetkatt, vilken man funnit är den främsta bäraren av sars, polarräv, bäver och sikahjort som är en utrotningshotad art.

Ett av djuren som mer sällan serveras på den här matmarknaden är små pandor. Pandorna säljs för 80 yuan (ca 67 kr) per jin (ca ½ kg). Sibetkatterna säljs för 75 yuan per jin och vildsvin för 65 yuan per jin.

Anställda på marknaden säger att restauranger är deras huvudkunder. Dess representanter kommer från Foshan, Guangzhou, Zhongshan och andra städer i området kring Päron-flodens delta. Fler än tio tusen vilda djur säljs olagligt till dessa köpare varje dag, vilket utgör en anmärkningsvärd affärsverksamhet.

Översatt från