Kinas Hu möter protester under besök i Australien
Falun Gong-utövare protesterar framför Hyatt Regency Perth Hotel där Kinas president och kommunistpartis generalsekreterare Hu Jintao bodde under sitt besök i västaustralien (Foto: Alex Chong/The Epoch Times)


Kinas president Hu Jintao möttes av protester när han besökte västaustraliens huvudstad Perth den tredje september. På väg till APEC-mötet i Sydney stannade han en dag i staden för att stärka delstatens redan betydelsefulla handel med Kina.

Utövare av Falun Gong höll under besöket en demonstration framför Hus hotell. De visade stora banderoller som kräver stopp för organskörd från levande Falun Gong-utövare. I januari i år reviderade den kanadensiske advokaten David Matas och den tidigare departementschefen David Kilgour sin rapport som innehåller bevis på att olaglig organskörd fortsätter i stor skala i Kina och att Falun Gong-utövare är huvudkällan för organstölderna.

Perths TV-kanal Channel 10 rapporterade att Hu var missnöjd när han såg protesten och förebrådde Australiens statsminister John Howard för att man tillåtit den. Howard var i Perth med Hu och deltog i middagsbjudningen ordnad av delstatens premiärminister Alan Carpenter

Falun Gong-talesmannen Jana Shearer berättade för Epoch Times att eftersom västaustraliens regering tillämpar sin egen lagstiftning för mänskliga rättigheter var det ”extremt skenheligt” av Carpenter att inte ta upp frågan om mänskliga rättigheter med Hu.

– Genom att inte göra det, är det ett förlorat tillfälle att försöka stoppa några av de värsta kränkningarna i världen, sade hon.

Den västaustraliensiske parlamentsledamoten Louise Pratt uppmanade, några dagar innan Hus ankomst, Carpenter att ta upp frågan om mänskliga rättigheter med Hu. Parlamentsladamoten Giz Watson tackade nej till premiärministerns inbjudan till middagsbjudningen med Hu eftersom hon inte ”med gott samvete” kunde hedra hans besök, enligt rapporten från Western Australian.

Västaustraliens tibetanske ledare Zatul Rinpoche, tidigare ledamot av den tibetanska kongressen i exil, bad också västaustraliens premiärminister att ha modet att ta upp frågor om mänskliga rättigheter med Hu. Rinpoche menade att mänskliga rättigheter inte skall nonchaleras på grund av betydelsefulla handelsrelationer mellan Australien och Kina.

Hu kommer till Sydney den 5 september där ett dussintal protesterande grupper från hela världen väntas protestera mot Kinas hantering av mänskliga rättigheter.

– Många grupper från demokratirörelser har kommit, liksom Falun Gong och religiösa grupper. Vi vill använda detta tillfälle till att förbättra de mänskliga rättigheterna i Kina, sade den ledande kinesiska demokratiaktivisten Wei Jingsheng.

Sydneys Falun Gong-talesman Lucy Zhou sade att gruppen planerar att hålla demonstrationer och en ljusvaka.

Nya Sydwales premiärminister Morris Iemma sade att säkerhetsåtgärderna vid APEC-möten kommer att vara de strängaste i delstatens historia. Bortsett från frågor om mänskliga rättigheter väntas Hu möta påtryckningar om frågor gällande Kinas miljöförstöring och säkerheten kring Kinas exportprodukter.

Översatt från version