Kinas högste säkerhetschef har avlägsnats från makten enligt källor
Zhou Yonkang, medlem av kommunistpartiets ständiga utskott, kan, liksom hänt hans skyddsling Bo Xilai, komma att avsättas från sina partiposter. (Liu Jin/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimens chef för inre säkerhet, Zhou Yongkang, har överlämnat styret över Kinas säkerhetsstyrkor till en ersättare, enligt tidningen Financial Times, som citerade en källa med insikt i affären. Om det stämmer är det en mycket betydelsefull utveckling i den nuvarande politiska krisen inom Kinesiska kommunistpartiet, som tog sin början i februari i år.

Zhou kommer sitta kvar officiellt som ledare för det politisk-rättsliga utskottet, men den operationella kontrollen över säkerhetsapparaten har lämnats över till Meng Jianzhu, ministern för offentlig säkerhet, enligt Financial Times. Tidningen citerade tre högt uppsatta partimedlemmar och diplomater som informerats om saken.

Detta, som Financial Times beskriver som att Zhou ”i praktiken avlägsnats från makten”, ska ha skett för några veckor sedan, enligt Financial Times.

Partiets ledare har agerat mot Zhou på grund av hans starka stöd för Bo Xilai, den kontroversielle partichefen i Chongqing som sparkades i april, skriver Financial Times. Utrensningen av Bo skedde två månader efter att Chongqing förre polischef Wang Lijun försökte fly till det amerikanska konsulatet i Chengdu den 6 februari. Efter detta började det cirkulera uppgifter om att Zhou Yongkang och Bo Xilai hade konspirerat för att ta makten över regimen i en noggrant planerad kupp som skulle iscensättas över det kommande året.

Bo och Zhou är sammansvetsade på grund av sin medverkan i förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong, bland annat organskörd från levande utövare. Information om detta har på senare år läckt ut från Kina, trots den kraftfulla internetcensuren. Jiang Zemin, den förre regimledaren, startade 1999 förföljelsen mot metoden, som enligt regimens beräkningar då hade nästan 100 miljoner utövare i Kina. Jiang befordrade både Zhou Yongkang och Bo Xilai på grund av deras villighet att genomföra hans förföljelsepolitik i praktiken.

Enligt bevisning som framkommit hade både Bo och Zhou insikt i mord på Falun Gong-utövare som skedde genom att man tog deras organ medan de fortfarande levde, något som tros ha drabbat tiotusentals människor.

Källor i Peking har gett Epoch Times detaljer om ett möte som ledde fram till beslutet att frånta Zhou hans ansvarsposter i väntan på en utredning.

I mötet ska premiärminister Wen Jiabao enligt källan ha argumenterat mot Zhou och tagit upp hans koppling till Bo Xilai.

Hu Jintao, kommunistpartiets nuvarande högste ledare, ska ha lyssnat under tystnad. He Guoqiang, chefen för partiets interna disciplinorgan sade då: ”Jag tror att kamrat Zhou kommer att bevisas oskyldig”, men han insisterade också på att en utredning var nödvändig eftersom det annars skulle vara ”ett hinder för partiet och partiledningens framtida arbete”. Hu Jintao ska ha gått med på detta, under förutsättning att utredningen var ”rättvis men hemlig”.

En källa kallade denna behandling av Zhou för att ”koka en groda långsamt”, ett uttryck som syftar på att man utmanövrerar någon så gradvis att denne inte upptäcker något förrän det är för sent.

Medreporter Lin Feng.

Översatt från engelska.