Kinas högsta ledning splittrad i hanteringen av Zhou Yongkang
När Chongqings förre polischef Wang Lijun (första brickan) försökte hoppa av till USA den 6 februari satte det igång en kedjereaktion i partihierarkin. Förre partichefen i Chongqing Bo Xilai (andra brickan) sparkades den 15 mars och en utredning av honom inleddes den 10 april. Nu går rykten om att Zhou Yongkang, den högste inom Kinas interna säkerhet, (tredje brickan) ligger illa till. (Bo and Wang: Feng Li/Getty Images) (Zhou: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Efter att Chongqings förre partichef Bo Xilais stjärna dalat på ett dramatiskt sätt den senaste tiden har fokus kommit att hamna på hans allierade, Zhou Yongkang, chefen för Kinas interna säkerhetsapparat. Zhou leder det mäktiga politisk-rättsliga utskottet och är medlem av politbyråns ständiga utskott, den maktgrupp på nio personer som i praktiken styr det Kinesiska kommunistpartiet.

Partiets högsta ledare är för närvarande splittrade när det gäller hur man offentligt ska hantera Zhou och utredningen mot honom, enligt vad en källa i Peking meddelade Epoch Times. Den 12 april citerade den koreanska tidningen Chosun Ilbo information som läckts från Pekings utrikespolitiska cirklar och rapporterade att kommittén för disciplininspektion inledde en undersökning av Zhou på kvällen den 19 mars.

Källan i Peking sade att de högsta ledarna har känt till Zhous brott länge, men tvekat att offentliggöra dem av rädsla för att deras omfattning skulle chockera folk så djupt att kommunistpartiet skulle kunna gå under på köpet. Källan avslöjade att premiärminister Wen Jiabao tryckte på för att Zhous brott mot Falun Gong skulle avslöjas, inklusive det omfattande bruket av tortyr och fall där Falun Gong-utövare dödats för att få tillgång till deras organ.

Att publicera information om Zhous brott verkar vara nästa steg i en kampanj riktad mot den partifraktion som Zhou tillhör. Den är sammansvetsad genom gemensamt ansvar för förföljelsen av Falun Gong, som den förre partiledaren Jiang Zemin inledde i juli 1999. Den nu vanärade Bo Xilai, Zhou Youngkang, Luo Gan (Zhous företrädare som ledare för politisk-rättsliga utskottet), Zeng Qinghong (nuvarande ledaren för nationella folkkongressen) och andra högt uppsatta personer inom kommunistpartiet befordrades till sina poster av Jiang som belöning för att de spelade centrala roller i förföljelsen av Falun Gong.

Regimen har satt igång en stor mediakampanj mot Bo. På kvällen den 10 april rapporterade CCTV och People’s Daily att Bo avskedats från båda sina poster. Den 11 april upprepade alla kinesiska medier exakt samma rapport. People’s Daily publicerade kommentarer tre dagar i rad (11, 12 och 13 april) för att föra fram budskapet att alla måste stödja centralregeringens beslut gällande Bo.

Den 11 april hade CCTV i sina kvällssändningar med intervjuer med folk ”på gatan”, såväl partikadrer som vanliga människor från olika delar av landet. Alla de intervjuade sade att de fullt ut stödjer centralregeringens beslut angående Bo.

Många Kinabevakare arbetar utifrån förståelsen att när partiet kraftigt betonar ett budskap så är det något som gått snett och partiet försöker se till att det inte förekommer något motstånd.

Den 14 april bytte media fokus från Bo till Zhou. People’s Daily publicerade en ledarartikel med titeln ”Ingen ska tro att höga partitjänstemän inte kan åtalas”. Jiang Zemin hade tidigare etablerat en officiell regel om att inga brottsutredningar fick företas mot medlemmar av politbyråns ständiga utskott.

Den Washingtonbaserade Kinaexperten Shi Zangshan kallade People’s Dailys uttalande mycket hotfullt.

– Man slår inte bara fast att Zhou Yongkang ligger illa till, utan även att om andra tjänstemän från Jiangs fraktion som haft med Bo och Zhou att göra väljer fel sida så är de också i fara.

Många dokument som avslöjar Zhous brott har börjat dyka upp på internet sedan den 10 april, bland annat hans påstådda iscensättning av en bilolycka där hans förra fru dog, och en plan på en kupp som han varit huvudorganisatören för. På internet påstås Bos fru Gu Kailai ha avslöjat detta för att undvika dödsstraff. Gu utreds för det misstänkta mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood i november 2011.

Den 12 april kunde kinesiska användare i över en timme inte komma in på utländska sajter och användare i andra länder hade problem att komma in på kinesiska sajter. Spekulationer på internet har gått i riktningen att partiets ledning vill ha möjligheten att helt stänga ner landets internet om det blir politiska oroligheter i samband med den nuvarande striden mot Jiangs fraktion.

Shi menar att partiet medvetet släpper information om Zhou på internet.

– En del material innehåller väldigt detaljerad information som inte kunde sammanställas på en eller två dagar. Detta material kan bara ha avslöjats av partitjänstemän på en nivå eller funnits tillgängligt för personer som står Zhou mycket nära. Det visar att ledarskapet har en väl utvecklad plan mot Zhou, sade han.

Zhang Tianliang, nyhetskommentator på Epoch Times, sade att det släpps mer komprometterande material mot Zhou än vad det gjordes mot Bo för ett tag sen, och att det kommer ut mycket snabbt.

– Wen och Hu är redo att göra sig av med Zhou Yongkang. Jag tror de kommer låta ryktena växa ett tag och sedan agera mot honom.

Den välkände Hongkongbaserade kommunistsympatisören Wu Kangmin, som träffade Wen Jiabao personligen förra året, skrev på den Hongkongbaserade sajten Ming Pao att en tredje våg i Bo-affären snart kommer komma. ”Om tidpunkten är den rätta kommer Zhous plan på statskupp att avslöjas för allmänheten. Vid den tiden kommer den att involvera fler höga tjänstemän,” skrev han.

Bland rykten som cirkulerar i Peking finns att Hu Jintao överväger att senarelägga den 18:e partikongressen planerad för oktober. Denna kongress kommer vara tillfället då partiets ledarskap byts ut och Xi Jinping förväntas bli ny partiledare.

En annan kommentator, Tang Jingyuan, sade till Epoch Times att ryktena om senareläggning av den 18:e partikongressen skickar ett tydligt budskap om att Zhou kommer rensas ut, men att det kan ta tid att få bort hela fraktionen.

Shi sade att partiet är oense inbördes om hur man ska agera mot Zhou. En del vill bara att man ska beslå honom med kriminella handlingar och korruption, medan andra, främst premiärminister Wen Jiabao, vill hålla honom ansvarig för tortyr, organstöld från levande människor och andra brott som begåtts i förföljelsen av Falun Gong.

Hur det än blir tror Shi att Zhou nu inte har något större stöd.

– I och med att Jiang Zemin ligger i ett vegetativt tillstånd är hans fraktion inom partiet på väg att kollapsa. Ingen kan stödja Zhou Yongkang och ingen vågar skydda honom, sade Shi.

Översatt från engelska.