Kinas handelsminister stämd vid Apec-möte
Jonathan Solomon delgav den kinesiske handelsministern Bo Xilai stämningsansökan för brott mot mänskligheten. (Foto: Epoch Times)


Kinas handelsminister Bo Xilai delgavs den fjärde september en stämningsansökan för tortyr då han kom tillbaka från ett uppdrag i Australiens huvudstad Canberra.

Bo stäms av Pan Ying som bor i Sydney. Hon har hållits internerad och utsatts för svår tortyr på grund av att hon utövar den andliga disciplinen Falun Gong, vilken förföljs i Kina sedan 1999.

Jonathan Solomon och Gary Hastie, som bodde på samma hotell som Bo Xilai, tillfrågades om att överlämna dokumenten eftersom Pans rättsliga ombuds tidigare försök misslyckats.

– Bo Xilai delgavs stämningsansökan. Han stod rakt framför mig. Jag ropade hans namn och han fick ta emot dokumenten ansikte mot ansikte, berättar Solomon för Epoch Times.

Solomon, som liksom Pan Ying utövar Falun Gong, berättar att han ropade på kinesiska ”Falun Dafa Hao” (Falun Dafa är bra) i syfte att markera för Bo och hans följe att Falun Gong-supportrar kommer att fortsätta exponera det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina.

Solomon säger att de stod i foajén på hotellet när president Hu Jintao gick förbi.

– Någonting inom mig sade ”säg ingenting”. Det är inte Hu Jintao som är vårt mål, det är Bo Xilai, säger Solomon.

Hastie som också är en utövare av Falun Gong säger att händelserna har varit ”intensiva” men väl värda besväret.

– Bo var omringad av cirka 50, kanske fler, säkerhetspoliser. De behöver få veta att de inte kan komma undan med sitt beteende. Massmord, slakt av män, kvinnor och till och med barn för deras andliga övertygelse – de måste hållas ansvariga för sina handlingar, säger han.

Bo Xilai hålls ansvarig för att aktivt uppviglat till hat och förföljelse av Falun Gong-utövare under sin tid som guvernör i Lianongprovinsen i Kina. Koncentrationslägret Sujiatun, där uppskattningsvis över 6 000 Falun Gong-utövare mördats för sina organs skull, var en del i ett system av anläggningar som byggts under Bos överinseende i syfte att kvarhålla Falun Gong-utövare.

Bo delgavs i mars förra året en stämningsansökan i Canberra. Då fick han dem via en säkerhetsvakt vilket kan ha skapat ett hinder för fortsatta rättsliga åtgärder. Denna gång fick fick han ta emot dokumenten personligen.

– Om Bo skulle undvika den rättsliga fortsättningen och lämna New South Wales (NSW) jurisdiktion utan att infinna sig, kommer våra advokater att förbereda sig för att agera rättsligt för en tredskodom mot honom, säger Newton Xu, rättslig assistent till målsägaren.

Falun Gong-utövare har tidigare uppmanat regeringen att förbjuda Bo Xilai inträde i Australien och deltagande vid med Apec, som är en organisation för ekonomiskt samarbete mellan länderna i Asien och Stillahavsområdet.

En talesman för gruppen, John Deller, säger att alla som kommer in i Australien ställs inför för så kallad Migration act character test,  (ett personlighetstest) enligt vilket Bo borde ha nekats inträde.

Samtidigt har det rapporterats att den kinesiska ambassaden försökte stoppa forumet ”Balancing the Scales with China” som anordnades av parlamentsledamöter från NSW i parlamentshuset på onsdagen.

Bekräftade uppgifter säger att tjänstemän från det kinesiska konsulatet i Sydney på måndagen besökte ordföranden för New South Wales parlaments överhus Peter Primrose, i ett försök att få forumet inställt. Detta rapporterade tidningen Daily Telegraph.

– Jag kan bekräfta att kinesiska ambassadtjänstemän besökte parlamentet för att protestera mot att det arrangerades en sammankomst om mänskliga rättigheter i Kina. Jag svarade dem att det är en del av de normala aktiviteterna i parlamentet och att säkerhetsrisker vore det enda som skulle kunna stoppa det, men sådana förelåg inte, säger Primrose.

Forumet som hölls av NSW överhus och parlamentsledamoten från Christian Democratics Gordon Moyes, gästades av den tidigare fängslade ledaren från den kinesiska demokratirörelsen Wang Juntao, och författarna till en rapport om organskörd från Falun Gong-utövare i Kina, den före detta kanadensiske departementschefen David Kilgour och internationella människorätts-advokaten David Matas.

Läs gärna engelsk version.