Kinas handelsminister polisanmäls - igen
Kinas handelsminsiter polisanmäls i dag, under det kinesiska statsbesöket i Sverige. Anklagelserna gäller brott i förföljelsen av Falun Gong-utövare. (Foto: AFP/arkiv)


Under lördagen kommer Kinas handelsminister Bo Xilai att återigen polisanmälas under det kinesiska statsbesök i Sverige där han deltar. Det är Svenska föreningen för Falun Dafa som lämnar in anmälan.

– Bo Xilai polisanmäls för brott mot mänskligheten, tortyr och människorov, säger Dan Alfjorden, vice ordförande i Svenska föreningen för Falun Dafa.

Enligt Falun Gong informationscenter har Bo Xilai polisanmälts i ett tiotal länder, bland annat i Storbritannien, USA och Finland, för tortyr, folkmord och brott mot mänskligheten. Under hösten 2006 anmäldes han första gången i Sverige, även då av Svenska föreningen för Falun Dafa.

– Vid första anmälan angavs immunitet som en orsak att inte kunna göra några åtgärder, men ett land kan använda sig av universell jurisdiktion om brotten är mycket allvarliga, vilket vi kommer att påtala nu, säger Dan Alfjorden.

Under sin tid som borgmästare i staden Dalian samt som guvernör i Liaoningprovinsen 1999-2004 har Bo Xilai beordrat massarresteringar, kidnappning, tortyr och dödande av Falun Gong-utövare i provinsen, enligt Falun Gong informationscenter. Man anger att det har orsakat fler än 350 Falun Gong-utövares död, men det verkliga antalet kan vara mångdubbelt högre.

– Anmälan bygger bland annat på vittnesuppgifter och en sammanställd FN-rapport om tortyr- och dödsfall av Falun Gong-utövare, säger Dan Alfjorden.

Polisanmälan lämnas till Norrmalmspolisen vid 14-tiden under lördagen.