Kinas hälsoministerium släpper dokument om organtransplantation
Läkare opererar i Kina år 2007. Ett nytt program som provas av Hälsoministeriet har lett till misstankar bland nätanvändare att det kom som en reaktion på internationella påtryckningar rörande övergrepp inom organtransplantation i Kina. (Foto: China Photos / Getty Images)


Efter det att internationella påtryckningar har ökat, kommer nu ett nytt direktiv från den kinesiska regimen rörande organtransplantation, vilket tyder på att partiet alltmer oroas av att statligt sanktionerade brott involverande organtransplantation har fått stor uppmärksamhet, och att man eventuellt vill undvika att ställas till svars.

Det nya programmet som ska provas heter ”hantering av förvärv och fördelning av organ”, och det kommer att administreras av Hälsoministeriet. Det innebär att när ett sjukhus som kan göra transplantationer får ett organ så kommer det nationella fördelnings- och utdelningssystemet att ta det slutliga beslutet om vem som ska få organet, och se till att patienter med det mest akuta behovet behandlas först. Nyheten fick stor spridning inom kinesiska medier den 10 oktober.

Dokumentet släpps just när oron växer i det internationella samfundet över organstölder från levande människor i Kina, där det militär-medicinska komplexet är känt för att avrätta samvetsfångar och ta deras organ. Kommentarer på Kinas mikrobloggar visar att kineser också blir alltmer medvetna om övergreppen.

– Det här är i själva verket att erkänna att organtransplantationer i Kina sker utan kontroll. Avslöjandet av organstöld har satt stor press på kommunistpartiet, sade Wen Zhao, en Kanada-baserad analytiker på New Tang Dynasty Television.

När kinesiska internetanvändare diskuterade och delade nyheterna, såg de händelserna mot bakgrund av den senaste tidens avslöjanden och offentliga händelser som har fört upp oron över storskalig organskörd på samvetsfångar på agendan.

”Den 12 september hölls en hearing i den amerikanska kongressen om organstölder i Kina”, stod det i ett inlägg på Weibo, som har fått stor spridning. ”Den 19 september visades dokumentären Free China vid FN:s Råd för mänskliga rättigheter med en uppmaning till länder att uttrycka sin oro över organstöld i Kina. Den 4 oktober undertecknade 106 kongressledamöter tillsammans ett brev och bad utrikesministern att offentliggöra all information om övergrepp i samband med transplantation i Kina”.

Inlägget fortsatte: ”Nu, i detta ögonblick, har programmet för ’Hantering av förvärv och fördelning av organ i Kina’ införts”.

”Det kan bara vara en ren tillfällighet”, kommenterade en nätanvändare sarkastiskt.

”Gratulerar till skapandet av världens största lagliga organhandelssystem”, sade en annan nätanvändare.

”Det sägs att andelen framgångsrika organtransplantationer i Kina är den högsta i världen. Ändå har hälsoministeriet aldrig brytt sig om att skryta med sådana saker. Det är helt emot deras vanliga beteende. Varför”? frågade sig en nätanvändare från Peking.

Svaret kom snabbt från en annan användare: ”På grund av en dold blodig sanning.”

Översatt från engelska