"Kinas Gestapo" försöker dra in fler i förföljelse mot andlig metod


”Kinas Gestapo”, den hemlighetsfulla 610-byrån, försöker nu mobilisera andra delar av kommunistpartiet till att trappa upp förföljelsen av den andliga metoden falungong. Orsaken kan vara att man inte vill kunna pekas ut som ensam ansvarig för brotten vid eventuella framtida utredningar, menar experter.

Li Xifu, en pensionerad stålverksarbetare i Shanxi-provinsen, fick i november någon på den utomrättsliga partiorganisationen 610-byrån att gå i taket, genom att anmäla förre regimledaren Jiang Zemin för folkmord och brott mot mänskligheten.

När postkontoret illegalt konfiskerade Lis anmälan, anmälde han i stället postkontoret, och lyckades få upp fallet i domstol. Strax efter förhandlingen greps dock den 74-årige Li och skickades till ett interneringscenter utan rättegång.

Med anledning av fallet med Li Xifu skickade 610-byrån i en annan provins, Heilongjiang, ut ett fyra sidor långt ”brådskande” och ”konfidentiellt” pm till olika statliga myndigheter och partikommittéer i provinsen.

I pm:et varnar man för trenden av anmälningar mot Jiang Zemin, som man kallar ”ett juridiskt krig” mot partiet, och ”bedrägliga” försök att ”använda lagliga vägar för att uppnå illegala mål”. Partiet uppmanas att vara ”resolut vaksam” mot utvecklingen och till och med ”kväva den i sin linda”.

En av 200 000

För att förstå den här reaktionen behöver man veta att Li Xifu bara är en av 200 000 kinesiska falungongutövare som lämnat in en sådan här anmälan i år. Jiang Zemin var den som personligen drev igenom den brutala förföljelsen mot den andliga metoden, som inleddes 1999. 610-byrån skapades speciellt för att utföra förföljelsen.

Kampanjen för att anmäla den nu snart 90-årige Jiang startade efter att reglerna för brottsanmälningar ändrades i maj.

Reaktionerna på de här anmälningarna har varierat i olika delar av Kina. På somliga platser har falungongutövarna fått lämna in sina anmälningar i fred, men på andra ställen, som Heilongjiang, har de trakasserats och gripits. Det tycks finnas en osäkerhet hos myndigheterna hur man ska hantera situationen.

Förföljelsen inleddes med en massiv propagandakampanj och en mycket omfattande terror mot falungongutövarna, men är numera något som regimen försöker hålla utanför medierna.

Det spekuleras i att Kinas nuvarande ledning egentligen skulle vilja avsluta förföljelsen, som var mycket kontroversiell även inom kommunistpartiet redan när den inleddes. Det är dock svårt att göra, menar man, eftersom så många tjänstemän inom kommunistpartiet har varit inblandade i grova brott i samband med förföljelsen.

Ett försök att dra in andra

FAKTA: Förföljelsen av falungong
Sedan 1999 har över 3 900 fall där falungongutövare torterats till döds i Kina dokumenterats av sajten minghui.org. Dödssiffran tros dock vara flerfaldigt högre. Enligt undersökningar på senare år tros även tiotusentals falungongutövare ha dödats i hemlighet av staten, för sina organs skull. Hundratusentals sitter fortfarande fängslade, och otaliga har fått sina liv och karriärer förstörda på olika sätt.

Yu Wensheng, en människorättsadvokat från Peking, menar dessutom att det här pm:et är ett försök från 610-byråns sida att dra in fler delar av partiet i förföljelsen igen. På så vis skulle man inte kunna bli ensam syndabock när ansvar eventuellt utkrävs i framtiden.

– En del anställda inom säkerhetstjänsten är faktiskt tveksamma till att blanda sig i falungong-fall nu, eftersom de vet att de kan komma att hållas ansvariga i framtiden, sade han.

610-byråns pm är dock illegalt, menar Zhang Zanning, advokat och juridikföreläsare vid Southeast University i Nanjing. 610-byrån är nämligen ett partiorgan, och kan bara ge order till enskilda partimedlemmar, inte till andra partiorgan eller statliga myndigheter. Dessutom kan dess order inte utföras om de är grundlagsvidriga.

– Deras order eller instruktioner till rättssystemet eller styrande organ har därmed ingen laglig grund, och är grundlagsvidriga eller illegala, sade Zhang.

Att anmäla Jiang är dessutom inte ”illegalt”, som det hävdas i pm:et, enligt Yu Wensheng.

– Att anmäla Jiang, eller vilken organisation som helst, är varje kinesisk medborgares lagliga rättighet, sade han.

Rapportering av Frank Fang och Larry Ong