Kinas förtryck av religiösa tibetaner förvärras
En nunna knäböjer för en mästare på en institution för buddhiststudier i det tibetanska distriktet Ganze i Shichuanprovinsen i Kina. (China Photos/Getty Images)


Källor meddelar att kontrollen över de lokala templen i det tibetanska distriktet Ganze i Shichuanprovinsen i Kina blir allt strängare.

Tjänstemän har förbjudit tibetaner under 18 år att leva som lamor. Som en följd har många unga lamor förvisats ur templen. Samtidigt kartlägger regeringen lamor som har anknytning till Indien och det nationella säkerhetskontoret förhör utländska lamor som kommit till Ganze för att studera tibetansk buddhism.

Dawa Tsering, en lama från Ganze berättar:

– Regeringen har nyligen utfärdat en order om att ungefär 13 lamor under 18 år ska drivas ut ur vårt tempel. Det har varit en tibetansk tradition att utbildningen ska äga rum i templet. Nu kräver regeringen att man måste vara över 18 år för att utbilda sig i templet och de unga lamorna har alla skickats hem igen. Vi har ingen aning om när regeringen kommer att upphäva restriktionen.

Det lokala styret tvingade nyligen några högt uppsatta tibetanska munkar att sprida ett anti-Dalai Lama-uttalande förberett av tjänstemännen via radio, kallat ”Anklaga Dalai Laman för separatistaktiviteter”.

– En tjänsteman har vid åtskilliga tillfällen besökt vårt tempel under året. Varje gång ombads vi att skriva på en ”redogörelse för ‘anti-Dalai Lama separatistaktiviteter’-kampanjen”. Vi har varit ovilliga men det finns inget annat vi kan göra. Den lokala regeringen förberedde ett tal och fick Tulkun (en högt uppsatt munk) att läsa upp det i radion, säger Dawa Tsering.

Han fortsätter:

– Det här talet propagerar för att vara regeringen hängiven, vara hängiven den officiellt godtagna religionen, anklagar Dalai Lama för att splittra Kina, slår fast att Dalai Lama inte är bra och att alla lamor måste göra en tydlig brytning med Dalai Lama. Det här är en handling för att skapa alienation.

Utöver utdrivningen av unga lamor och att tvinga den lokala Khenpon (en högt uppsatt munk) att införa ideologin att ”Dalai Laman är en separatist”, har lokalregeringen i Ganze även intensifierat övervakningen av utländska lamor.

En taiwanesisk lama säger:

– Nyligen förföljde lokalregeringarna lamor som har anknytning till Indien. I år (2007) vandrade fyra lamor från vårt tempel till Nepal. Det sägs att en nyligen inträffad händelse i Tong har lett till ökad kontroll från regeringen.

För en halv månad sedan fick jag besök av lokal polis och en nationell säkerhetsagent från Ganze, berättar han vidare. Den nationella säkerhetsagenten är tibetan. Han frågade var jag kom ifrån och vad jag gör i templet. De har tidigare frågat vår Khenpo om mig. Jag berättade allt för dem.

Senare bad de mig visa mina identitetshandlingar och frågade efter ett foto från mitt taiwanesiska ID-kort. Jag berättade för dem att ID-kortet bara är giltigt i Taiwan; det är ingen mening med att kopiera det. De kopierade i slutändan inte mitt ID-kort, men skämtade om att de konfiskerat mitt ID. Trots att de gav mig kortet tillbaka var det något som inte stämde i atmosfären. Jag förväntade mig inte att de kinesiska kommunisterna skulle stärka kontrollen av religioner ytterligare strax innan OS.

Den här laman från Taiwan hoppas att den kinesiska regeringen häver restriktionerna gällande yttrande- och religionsfrihet.

– Jag tyckte att Taiwan var den mest tumultartade platsen. Jag ska så snart jag återvänt berätta för mina vänner i Taiwan att Taiwan är ett paradis där man ser otillfredsställda människor kritisera regeringen och kritisera president Chen Shui-bian.

Fastlandskina sägs vara öppet, men de kontrollerar även oss som kommer från Taiwan för att studera tibetansk buddhism. Påstod inte kommunistpartiet att Taiwan är en provins i Kina? Det här går inte för sig. Mildhet och tolerans är det bästa sättet att leva tillsammans. Kommunistpartiet måste häva restriktionerna när det gäller yttrande- och religionsfrihet för att gynna regerandet av landet på lång sikt.

Översatt från version