Kinas förtryck av dissidenter bland årets värsta
Kinas omfattande fängslande av människorättsaktivister upprör Freedom House. På bilden, tagen 2012, talar advokaten Pu Zhiqiang med pressen. Han har företrätt personer som drabbats av statens rättsliga kränkningar. Nu kan han inte längre hjälpa dem på grund av att han hålls fängslad av myndigheterna. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)


Kinas tilltagande förtryck av dissidenter är en av årets största försämringar av mänskliga rättigheter i världen, skriver Freedom House i en sammanfattning av 2015.

Kinesiska myndigheter har under året fängslat över 200 människorättsadvokater, vilket bidrog till att öka det redan alarmerande stora antalet samvetsfångar i landet, menar Freedom House. En av de gripna är Pu Zhiqiang som anses vara en av Kinas främsta advokater och företrädde offer för den kinesiska statens kränkningar.

Dessutom ”… har kommunistpartiregimen infört nya regler och föreslagit lagstiftning som skulle kunna påverka allt från utländska ideella organisationer till medie- och teknologiföretag”, skriver Freedom House i ett pressmeddelande.

På det oberoende forskningsinstitutets lista över människorättsutvecklingen under 2015 är Kina i dåligt sällskap med bland andra krigs- och flyktingkatastrofens Syrien, en av de värsta humanitära katastroferna i vår tid med en växande lista av krigsbrott, och enorma mängder flyktingar som söker sig till andra länder, och ”…minst 12,8 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp inom landet”.

Tvåa på listan är den expanderande Islamiska staten, som inte bara bredde ut sig över Syrien och Irak, utan även etablerade sig i Egypten, Libyen och Jemen, och utförde terrordåd i bland annat Frankrike, Tunisien och USA.

Framväxten av den främlingsfientliga ”demagogiska högern” i form av till exempel den republikanska presidentkandidaten Donald Trump i USA och Marine le Pen, ledare för Nationella fronten i Frankrike ses som en annan försämring. Även Irans förvärrade förtryck av dissidenter och fler avrättningar, liksom Saudiarabiens aggressioner i hemlandet och utomlands finns med på den mörka delen av listan.

På den ljusa sidan framhävs demokratiska framsteg i Sydamerika, där Venezuela befriades från Hugo Chávez långvariga socialistiska kontroll av statsapparaten. I Argentina signalerade Mauricio Macris överraskande seger över förhandsfavoriten Daniel Scioli, efterträdare till Cristina Fernández de Kirchner som 2007 tur efterträdde sin make som haft makten sedan 2003 starten på ”en ny politisk era i landet”, skriver Freedom House.

Även i södra Asien togs steg i demokratisk riktning, i bland annat Burma, där Aung San Suu Kyis parti vann valet, och i Sri Lanka, där den auktoritäre presidenten Mahinda Rajapaksa ersattes av den mer demokratiskt sinnade Maithripala Sirisena. Och i afrikanska Nigeria genomfördes det första fredliga maktskiftet någonsin, när Muhammadu Buhari tog hem presidentvalet efter företrädaren Goodluck Jonathan.

Årskrönika Kina: Fem nyheter från 2015 som kastar skuggor in i framtiden

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri