Kinas förstfödda protesterar mot att få syskon
Elever i en grundskoleklass i Shanghai den 1 september 2014. Många kinesiska förstfödda är oroliga över föräldrarnas beslut att skaffa ett andra barn, efter att Kina lättat på ettbarnspolitiken, och en del till och med hotade med att begå självmord. (Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images)


Förra året gjorde de kinesiska myndigheterna ändringar i sin ökända ettbarnspolitik: par får nu ha två barn, förutsatt att minst en av föräldrarna är enda barnet.

Samtidigt som många föräldrar tar chansen att välkomna en fjärde familjemedlem, går deras barn inte alltid med på det.

Hotade med självmord

En trettonårig flicka från staden Wuhan i centrala Kina, i kinesiska medier kallad "Wenwen", var så emot att bli storasyster att hon försökte begå självmord, vilket övertygande mamman om att avsluta graviditeten hellre än att stå ut med dotterns fortsatta protester.

Den 44-åriga Xiao aborterade sitt andra barn, som hon och maken skulle få efter ett års försök, nära den 14:e graviditetsveckan, rapporterade den statliga Yangtse Kvällsposten i januari.

"Hon är vår familjs lilla prinsessa", sade fru Xiao. "Hon är rejält bortskämd och har varit oresonlig och kompromisslös från det att hon var liten. Ända sedan hon fick veta att jag var gravid hotade hon ofta med att hoppa från en byggnad om jag gav henne en lillebror eller lillasyster."

Xiao upptäckte ärr på Wenwens armar och upptäckte rakblad i hennes rum. Det skrämde Xiao och hennes man som därför bestämde sig för att ge upp tanken på ett andra barn.

I ett annat fall har femåriga "Gege", dotter till en kvinna vid namn Li, vägrat erkänna henne som sin mamma efter att hon fött en lillebror.

"Nu när du har fött en lillebror behöver du inte att jag ska vara ditt barn. Från och med nu kommer jag att vara min farmors dotter”, deklarerade, Gege, enligt hennes mamma i en intervju med den kinesiska tidningen Modern Express.

"Små kejsare och kejsarinnor"

Enligt Kinas ettbarnspolitik, som infördes i slutet av 1970-talet i syfte att bromsa befolkningstillväxten, har många barn i dagens Kina vuxit upp i sina familjers centrum. De får föräldrars och far- och morföräldrars odelade uppmärksamhet, vilket leder till den utbredda uppfattningen att de lätt blir bortskämda.

I synnerhet bland de nyrika, har kineserna ofta påpekat att ettbarnspolitiken uppmuntrar föräldrarna till att uppfostra barnen till att bli så kallade "små kejsare och kejsarinnor".

Medan nästan 80 procent av amerikanska barn lever med en eller flera syskon, enligt en rapport från US Census Bureau från 2011, hade 64 procent av kinesiska barn inga syskon år 2012, enligt den kinesiska tidningen West China Metropolis Daily.

Särskilt för Kinas stadsbor kan ett syskon leda till oönskad uppmärksamhet och förvärra de förstföddas oro över föräldrarnas beslut, sade den kinesiske psykologen Wu Zhihong vid Metropolis Daily.

Dessa barn, som i många år har uppfostrats med odelad uppmärksamhet från båda föräldrarna, kan vara alltför beroende, säger experten.

I försöken att blidka sina barn i väntan på ett andra barn så kan en del föräldrar att ägna sig ännu mer åt deras förstfödda.

I en öppen deklaration publicerad av en internetanvändare som kallar sig "Dida", har hon och maken skrivit ett löfte till sin åttaåriga dotter, där de säger att de alltid kommer att älska sitt "första barn mest", rapporterade Yangtse Kvällsposten.

Nedanför deklarationen i Didas brev finns föräldrarnas underskrifter. Längs ner finns deras dotters medgivande: "Godkänt!"

Översatt från engelska.